Marie Melníková Krimi

Mladík zo Spiša prechovával extrémistické materiály

Spišskonovoveskí policajti obvinili z prečinu prechovávania extrémistických materiálov 25-ročného muža z obce Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves.

Ako uviedol krajský policajný hovorca z Košíc Alexander Szabó obvinený v máji minulého roka v rodinnom dome v Spišských Tomášovciach, ale aj na iných miestach prechovával čierno-biele xeroxy skupiny Krátky proces albumu „Na prach“ a skupiny ANCESTORS.

„Mal aj písomne vyhotovené heslá „SIEG HEIL“, „RAHOVA“, Rasová svätá vojna, „SKINS, WHITE POWER, WHITE WARRIORS, SVASTIKA, RUNA, WAFFEN SS, TOTENKOPF“, grafické vyobrazenia symbolov hákového kríža a fotografie Adolfa Hitlera,“ doplnil Szabó.

Týmto materiálom, ktorý propaguje súčasný neonacizmus a pravicový extrémizmus vo forme bieleho rasizmu a koncepcie rasovej vojny, ktorej výsledkom má byť nadvláda bielej rasy, eliminácia a fyzická likvidácia neárijských skupín obyvateľstva, vyzýva k rasovému násiliu a hlása nadradenosť a čistotu bielej rasy nad ostatnými. „Propaguje teda ideológiu skupín a hnutí, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd,“ upozornil hovorca.

Obvinený je trestne stíhaný na slobode. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie.

Zdroj: TASR, ilustračné foto: archív TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM