Miroslav Pomajdík Kultúra

V Spišskej sa spomínalo na Štefánika: Reč prišla aj na smutný osud jeho sochy

Vo štvrtok zasadalo v priestoroch múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Valné zhromaždenie spišsko-novoveského klubu Spoločnosti M.R. Štefánika. Stretnutia sa zúčastnilo okolo 30 ľudí. S prednáškou o svojej novej knihe Posol hviezdnych diaľav, vystúpil pán J. Maniaček.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej sa spomínalo na Štefánika: Reč prišla aj na smutný osud jeho sochy
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Na úvodnej časti bol prítomný aj primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný. Pán Maniaček je známym šíriteľom odkazu M. R. Štefánika a momentálne zastáva funkciu predsedu miestneho klubu Spoločnosti M. R. Štefánika v Nitre. Tento klub disponuje štyridsiatimi členmi. Vo svojom vystúpení sa zameral na dôvody, ktoré ho viedli k napísaniu predstavovanej knihy. Publikácia nám hovorí o osudoch pamätníkov M. R. Štefánika na našom území, ktoré boli u nás vďaka častej zmene politických režimov, vskutku zaujímavé.

Roztavená socha

Hovorilo sa aj o osude sochy M. R. Štefánika, ktorá stála v Spišskej Novej Vsi a ktorá bola roztavená v štátnom podniku Kovohuty Krompachy na začiatku päťdesiatych rokov. „Štefánik sa zaslúžil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov a patrí mu jedno z najvyšších miest v našich dejinách. Bol to človek, ktorý nadovšetko miloval svoj národ," uviedol Maniaček.

Matka generála Štefánika zomrela v Spišskej Novej Vsi

Albertína Štefániková žila 7 rokov v Spišskej Novej Vsi a v roku 1928 v našom meste aj zomrela. Dom, v ktorom bývala matka Štefánika, dodnes stojí v centre mesta a môžete na ňom nájsť aj pamätnú tabuľu, ktorú na jej počesť dali vyrobiť občania mesta. Aj to bol jeden z dôvodov založenia miestneho klubu Spoločnosti M. R. Štefánika práve u nás. Osud matky spojil navždy Spišskú Novú Ves s osobou generála Štefánika.

Musí sa začať s osvetou

Po prednáške pána Maniačeka sa pokračovalo v ďalšom programe Valného zhromaždenia klubu, ktorý na území mesta vznikol 3.5. 2011. So správou o činnosti klubu vystúpila predsedníčka Ružena Kormošová, známa miestna učiteľka, aktivistka a historička. Klub nadviazal dobrú spoluprácu s obdobnými nadšencami z Vojvodiny. Zorganizovali niekoľko akcií, medzi ktoré patria pietne spomienky na generála M. R. Štefánika, diskusie, prednášky, výstavy, či premietanie filmov o generálovi.

Niekoľko členov publikuje aj v oficiálnom periodiku Spoločnosti, ktoré nesie výstižný názov, Bradlo. Členská základňa klubu je devätnásť, väčšinou starších ľudí. „Mladá generácia už skoro netuší, kto bol Štefánik, keby nebolo jeho, nemáme dnes ani Slovenskú republiku“, posťažoval si jeden člen klubu. Aj preto sa miestni „Štefánikovci“ chystajú zorganizovať radu prednášok o tejto významnej osobnosti na miestnych školách.

Valne zhromaždenie klubu Spoločnosti M. R. Štefánika v SNV
5
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Rozhovor s Ing. Jánom Maniačekom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM