JAB Rôzne

Milá novinka v centre mesta: V Spišskej máme prvú knižnú búdku, FOTO a VIDEO

Dobrá správa pre milovníkov kníh a čítania. V parku na námestí v Spišskej stojí prvá knižná búdka. Tá bola v utorok slávnostné odhalená. Veď sledujte...

Zdroj: Dnes24.sk

V utorok popoludní prilákala do mestského parku ľudí hudba, tanec aj novinka, ktorú sa chystali organizátori celého podujatia slávnostne uviesť do života. Ako nám prezradil autor tejto myšlienky Miroslav Uhrín, na projekt s názvom „Ďakujem, sused“ natrafil úplne náhodou a celá myšlienka sa mu tak zapáčila, že sa rozhodol pre jeho realizáciu aj v našom meste.

Na základe rokovania s mestom, ako aj s pamiatkovým úradom sme sa zhodli práve na tomto mieste v centre parku v blízkosti fontány. „Je to miesto, ktoré je dobre situované z hľadiska dostupnosti aj bezpečnostného systému mestskej polície,“ uviedol Uhrín.

Heslo

Knižná búdka je podľa jeho slov určená pre všetkých, ktorí radi čítajú a trávia svoje voľné chvíle v mestskom parku, kde je príjemné prostredie. „Projekt Ďakujem, sused sa drží hesla požičaj, vráť, alebo vymeň za inú. To znamená, že ktokoľvek si môže knihu z knižnej búdky vziať, buď si ju prečíta tu v parku, alebo si ju vezme domov na prečítanie. Keď sa mu kniha tak zapáči, že si ju chce nechať, tak by mal namiesto nej doniesť inú, aby ten kolobeh kníh pokračoval,“ vysvetlil s tým, že ak sa tento projekt Novovešťanom zapáči a budú to chcieť vo väčšom, vedia s tým pokračovať aj na ďalších sídliskách.

Knižnú búdku naplnili približne 40 rôznymi knihami a slávnostne bola odhalená bývalým hercom Spišského divadla Albínom Medúzom. Celé podujatie spestril aj kultúrny program, o ktorý sa postarali žiaci Základnej umeleckej školy v Spišskej Novej Vsi. Nechýbali ani miestni spisovatelia, ktorí prečítali úryvky svojej tvorby. Samotná búdka je aj estetická. Jej vonkajšie steny zdobia najznámejšie budovy v meste, takže nechýba kostolná veža , Reduta či Radnica.

Knižné police

Čo sa týka kníh, pripravený je už podľa slov M. Uhrína aj ďalší projekt. „V centre mesta sú nevyužité dufarty, v ktorých sú v stenách vsunuté staré drevené police, ktoré starí mešťania používali ako výklad na svoj tovar. Budeme sa snažiť aj tieto použiť na takéto knižné búdky – police. Oslovili sme už aj drevársku školu, ktorá by tieto police zrenovovala, keďže už nie sú v najlepšom stave. Víziou tohto projektu je vidieť obyvateľov Spišskej zahľadených do kníh, nie do mobilov,“ uzavrel.

Knižnú búdku, ako aj jej slávnostné otvorenie si môžete pozrieť prostredníctvom našich galérií.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: V Spišskej Novej Vsi slávnostne otvorili prvú knižnú búdku
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM