Rôzne

Mexičanka prišla do Spišskej a vystrúhala nám kompliment ako svet: Slová, ktoré vás zaručene dojmú!

Mexičanka Gisella si vybrala Spišskú Novú Ves pre svoj pobyt. Mladá tínedžerka (17) si to tak z exotickej cudziny zamierila až k nám. A nebanovala. Strávila tu rok života a pred svojím odchodom nám vystrúhala kompliment ako svet!

Ilustračný obrázok k článku Mexičanka prišla do Spišskej a vystrúhala nám kompliment ako svet: Slová, ktoré vás zaručene dojmú!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci študentských výmenných pobytov strávila mladá Mexičanka Gisella na novoveskom gymnáziu rok života. Ako sa jej v našom meste páčilo, a čo všetko okrem zážitkov si zobrala so sebou do Mexika, nám prezradila tesne pred svojím odchodom.

Gisella Herera Velasquez, alebo ako ju jej spolužiaci na gymnáziu na Školskej familiárne volali Gizka, pochádza z Mexika, ale svoj tretí ročník gymnázia sa rozhodla v rámci výmenných pobytov študovať u nás. Ako povedala rodená Mexičanka peknou slovenčinou, chcela sa naučiť nový jazyk a ísť niekde do Európy.

Spišská Nová Ves sa jej zapáčila ešte skôr, ako sem prišla a to na základe fotiek. Na otázku, aký bol tento rok pre ňu, odpovedá s úsmevom. „Výborný, bolo tu naozaj skvele, je tu krásne prostredie, našla som si veľa kamarátok, všetci boli ku mne milí a vôbec sa mi nechce odísť.“

Aj keď začiatky boli podľa jej slov dosť ťažké, keďže nevedela ani slovo po slovensky, časom to bolo stále lepšie a lepšie. „Zo začiatku mi pomáhala moja španielčinárka. V rodine, v ktorej som bývala sme sa dorozumievali rukami-nohami. Stále sa to však zlepšovalo a po desiatich mesiacoch, ako sme sa sami presvedčili, jej slovenčina išla veľmi dobre."

Gizka na adresu gymnázia superlatívami nešetrila. „Všetci učitelia boli milí a ústretoví, veľmi mi pomáhali, keď som niečo potrebovala o spolužiakoch už ani nehovorím,“ doplnila. A čo sa páčilo Giselle na Spiši najviac? „Jedlo. Pirohy sú moje najobľúbenejšie, bryndzové halušky mi tiež chutili. Určite však aj horalky a rôzne čokoládky. V kufri mám už zbalených asi 20 horaliek,“ priznala so smiechom.

Zaujímalo nás aj, čo okrem jedla jej na Slovensku prípadne na východe učarovalo. Giselle ani nemusela veľmi premýšľať a o chvíľu nám vystrúhala kompliment, ako svet. Nášmu mestu totiž adresovala dojemné slová, ktoré obyvateľov určite potešia. „Veľmi sa mi páčili Košice, ale Spišská Nová Ves je aj tak najlepšie mesto na svete,“ zložila nám parádnu pochvalu a zároveň dodala, že určite by sa sem chcela v budúcnosti vrátiť.

Foto: Ivan Brovko – Gisella úplne napravo s bratom a sestrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM