JAB Rôzne

Mestský poslanec sa radí v Spišskej medzi kulinárov a... Prezradil nám, ako si z tekvice urobíte fantastickú pochúťku

Prichádza obdobie tekvíc. Najznámejšie sú asi tekvicové polievky či prívarky. Jeden recept na skvelú pochúťku z hokkaida nám poslal aj poslanec mestského zastupiteľstva a aj známy kulinár Adnan Akram.

Ilustračný obrázok k článku Mestský poslanec sa radí v Spišskej medzi kulinárov a... Prezradil nám, ako si z tekvice urobíte fantastickú pochúťku
Zdroj: Dnes24.sk

K jeseni neodmysliteľne patria aj rôzne druhy tekvíc. Nedávno sme vám ukázali záhradu pestovateľa z Markušoviec, ktorý má dokonca hokkaidové pole. vám prinášame tip na skvelú polievku od poslanca mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi a už aj z nášho portálu známeho kulinára Adnana Akrama. Recept je podľa jeho slov nenáročný a výsledný efekt stojí za to.

Potrebujeme: 2 kg tekvice hokkaido, 2 litre slepačieho vývaru, 5 strúčikov cesnaku, 2 stredné cibule, 150 ml smotany na šľahanie, olivový olej, tekvicový olej, čerstvý rozmarín, lúpané tekvicové semená, muškátový orech, korenie.

Postup:

Rozpoľte tekvice a odstráňte semená. Tekvicu nemusíte ošúpať. Nakrájajte tekvicu na väčšie kúsky. Na plech si dajte papier na pečenie poukladajte tam tekvicu a pokvapkajte trochou olivového oleja. Jemne osoľte. Pridajte jednu vetvičku čerstvého posekaného tymiánu. Pečte na 180 °C, kým tekvica nie je úplne mäkká. Malo by to trvať približne 30 minút. Tekvica by nemala byť príliš upečená, pretože polievka by potom mala tmavé neestetické fľaky.

Na panvici na troche olivového oleja orestujte nadrobno posekanú cibuľu, kým nechytí farbu. Pridajte posekaný cesnak a varte do mäkka, pričom dbajte na to, aby sa cesnak nepripálil. Dajte tekvicu spolu s cibuľovo cesnakovou zmesou do veľkej nádoby a dajte tam postupne počas mixovania približne liter vývaru. Najlepší je domáci slepačí vývar. Ak chcete nahradiť vývar bujónom, kúpte radšej tekutý bujón v kelímku, pretože je o čosi chutnejší, ako klasické bujónové kocky.

Rozmixujte zmes úplne na jemno a potom dajte všetko do hrnca a na mierny oheň, zohrejte polievku, pridajte 1/3 čajovej lyžičky muškátového orechu. Postupne pridajte zvyšok vývaru, kým nedosiahnete konzistenciu a hustotu, ktorú chcete. Ja mám radšej hustejšiu tekvicovú polievku, ktorá pomaly vyzerá ako prívarok. Pred dokončením pridajte smotanu a vypnite oheň predtým, ako polievka začne vrieť. Polievku na tanieri ozdobte s kvapkami tekvicového oleja podľa chuti a na vrch pridajte lúpané tekvicové semienka, ktoré ste vopred na sucho orestovali na panvici do chrumkava.

Dobrú chuť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM