VOCH Správy Samospráva

Mesto pristúpilo k inštalácii fotopascí: Čo bolo dôvodom?

Radnica upozorňuje, aby majitelia označili svojich psov reflexnými prvkami a zabránili ich voľnému pohybu hlavne v okolí letiska a Kvašných lúk.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pristúpilo k inštalácii fotopascí: Čo bolo dôvodom?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto zverejnilo, že na základe viacerých podnetov týkajúcich sa pohybu svorky psov v okolí letiska a Kvašných lúk primátor mesta Spišská Nová Ves zvolal minulý mesiac pracovné stretnutie k riešeniu tejto problematiky za účasti zástupcov Slovenského poľovníckeho zväzu, Okresného a Obvodného riaditeľstva Policajného zboru SR, mestskej polície, Regionálnej veterinárnej správy, pracovníkov oddelenia komunálneho servisu (útulok a karanténna stanica) a prednostu Obecného úradu Smižany a náčelníka Obecnej polície v Smižanoch.

Svorka psov

Ako mesto informovalo, na zasadnutí bolo konštatované, že v blízkosti mesta sa pohybujú pravdepodobne dve svorky psov. Na základe priloženej fotodokumentácie poľovníkov bola podľa informácií od mesta identifikovaná jedna svorka, súčasťou ktorej boli psy z miestnej časti Vilčurňa.

„Zástupcovia poľovníkov informovali o odstrele dvoch jedincov v lokalite Kvašné lúky. Ďalší dvaja jedinci identifikovaní podľa fotografií boli odchytení v nasledujúcich dňoch po uvedenom stretnutí a umiestnení v karanténnej stanici v Sp. Novej Vsi,“ zverejnili z metského úradu.

Pri letisku

Ďalej bolo na stretnutí konštatované, že druhá svorka pohybujúca sa pri letisku v SNV pochádza pravdepodobne podľa zverejnených informácií z rómskej osady v obci Smižany. Na základe toho boli zástupcovia Slovenského poľovníckeho zväzu požiadaní o monitorovanie jej pohybu.

„Zároveň boli zástupcovia obce Smižany upozornení príslušníkmi Policajného zboru SR a zástupcom Regionálnej veterinárnej správy na povinnosť obce zamedziť voľnému pohybu psov z hore uvedenej osady. Na základe informácií (k 26. 2. 2020) zo Slovenského poľovníckeho zväzu bol zistený a potvrdený pohyb svorky vychádzajúcej a prichádzajúcej do smižianskej osady,“ zverejnilo mesto na svojej webovej stránke.

Fotopasce

Koncom februára dochádzalo k inštalácii fotopascí na fotodokumentáciu jednotlivých jedincov. Po ich identifikácii by malo podľa mesta dôjsť k ich odchyteniu priamo v osade v Smižanoch, nakoľko sa jedná o plachých psov a použitie narkotizačných zbraní pracovníkmi odchytu nie je zákonom povolené.

Zároveň členovia Slovenského poľovníckeho zväzu vykonávajú zvýšený monitoring územia. „Preto je tiež nevyhnuté zabrániť voľnému pohybu psov obyvateľov mesta Spišská Nová Ves a obce Smižany a pri venčení je dôležité označiť psa reflexnými prvkami,“ zdôraznilo mesto.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM