JAB Rôzne

Maturity začali aj na oranžovom gymnáziu v Spišskej: Boli sme sa na to pozrieť, FOTO

Veľké chvíle pre maturantov. Dnes aj na školách v Spišskej začali písomné maturity. Platí to i pre oranžové gymnázium, ktoré sme navštívili.

Ilustračný obrázok k článku Maturity začali aj na oranžovom gymnáziu v Spišskej: Boli sme sa na to pozrieť, FOTO
19
Galéria

Dnešný deň je pre maturantov o niečo iný ako ostatné. V utorok odštartovali totiž písomné maturity na celom Slovensku. Aj Gymnázium na Školskej v Spišskej Novej Vsi sa dnes zaplnilo slávnostne oblečenými študentmi.

Ako pre náš portál povedal riaditeľ uvedeného gymnázia Jozef Kačenga, tento rok u nich maturuje päť tried štvrtého ročníka, dokopy ide o 118 študentov. „Dnes majú žiaci externý test a slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry. Zajtra ten istý počet maturuje z cudzích jazykov, u nás je to prevažne anglický jazyk na úrovni B2, vo štvrtok má 40 žiakov písomnú skúšku z matematiky,“ priblížil s tým, že tento rok na tomto gymnáziu online nematuruje pre nízky záujem študentov nikto.

Dopriali si aj oddych

Nás však aj zaujímalo, aké sú pocity študentov tesne pred písomnou skúškou, či sa nejako špeciálne pripravovali, alebo či majú pri sebe aj nejaké talizmany pre šťastie. „Trošku vystresovane, ale keďže je dnes slovenčina, tak si myslím, že to nebude až taký problém,“ prezradil maturant Paľo. Spolu s kamarátom Števom sa zhodli, že deň pred maturami oddychovali a už sa neučili. Maturanti mali jasno aj v svojich outfitoch. „Máme k tejto skúške patričnú úctu a rešpekt, tak preto sme sa rozhodli pre oblek,“ dodali.

Zmiešané pocity mala aj maturantka Katarína. „Som skôr plná očákávania, aké to bude a či to budem vedieť, ale inak to neberiem nejako tragicky, veď nejde o život,“ povedala a tak ako aj jej spolužiaci aj ona deň pred skúškami relaxovala pri filme. Vo výbere oblečenia mala jasno až ráno. „Vybrala som si tak, aby sa mi v oblečení hlavne pohodlne sedelo,“ doplnila.

Nezabudli ani na talizmany

Alexandra a Gabika vsadili okrem vedomostí aj na talizmany. „Ja mám retiazku od sestry, ktorú nosím pre šťastie ,“ prezradila Alexandra. Gabika si zase vzala na písomky svoje šťastné pero. „ Neviem či mi prinesie šťastie, ale je od blízkeho človeka, tak som si ho vzala,“ prezradila maturantka. Ako doplnili, dnešku sa nebáli, väčší stres majú zo zajtrajšieho dňa, kedy ich čaká anglický jazyk. Dievčatá nepodcenili ani svoj outfit. „Povedali sme si, že keď nezmaturujeme, tak aspoň nech sme pekné,“ uzavreli so smiechom.

Štvrták Kristián nám prezradil, že sa na dnešok sa tešil. „Dnes je to len taký zákusok, takže ani stres ani žiadne obavy. No už teraz sa bojím matematiky, ktorá ma čaká vo štvrtok,“ povedal. Spolu s priateľkou Barborou, ktorá je zároveň jeho spolužiačkou sa zhodli, že dnešný deň aj napriek tomu, že nemajú strach, naštartovali rannou kávou. „Samozrejme sa budeme počas matúr aspoň psychicky podporovať,“ doplnil mladý pár.

Aká atmosféra vládla na oranžovom gymnáziu počas dopoludnia si môžete pozrieť v našej galérii.

FOTKY zo známeho novoveského gymnázia: Afmosféra maturít zachytená objektívom
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM