Rôzne

Majitelia psov a mačiek, zbystrite: V Spišskej prebehne hromadné očkovanie a čipovanie

V Spišskej Novej Vsi sa uskutoční hromadné očkovanie aj čipovanie psov a mačiek. Prinášame vám podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia psov a mačiek, zbystrite: V Spišskej prebehne hromadné očkovanie a čipovanie
Zdroj: TASR

V Spišskej Novej Vsi bude už čoskoro prebiehať hromadné očkovanie psov a mačiek proti besnote. Zároveň bude prebiehať aj čipovanie, ktoré je od 1. septembra 2018 povinné. Očkovanie aj čipovanie sa uskutoční v nasledovných termínoch.

  • 5. októbra 2018 od 8.00 do 16.00 vo Veterinárnej nemocnici Spišská Nová Ves, Duklianska 46 (pred sídliskom Západ I)
  • 6. októbra 2018 od 8.00 do 10.00 v Novoveskej Hute pred pohostinstvom

Za očkovanie proti besnote sa bude účtovať poplatok vo výške 7 eur. Veterinárna klinika v Spišskej Novej Vsi zároveň upozorňuje chovateľov, že očkovanie proti besnote je povinné, nakoľko sa jedná o nebezpečnú nákazu so smrteľným priebehom. Nesplnením si tejto povinnosti sa chovatelia vystavujú riziku postihu.

Aj čipovanie

Za čipovanie sa platí 10 eur. Ako doplnili kompetentní, majiteľ psa narodeného pred 31. augustom 2018 ho bude musieť označiť mikročipom najneskôr do 31. novembra 2019. Psa, ktorý sa narodil po 1. septembri 2018, bude nutné začipovať pred prvou zmenou majiteľa, najneskôr však do 12. týždňa jeho veku.

„Majiteľovi neoznačeného psa hrozí pokuta 50 eur. Pri podnikateľoch a firmách je sadzba od 400 do 3 500 eur,“ upozorňujú s tým, že veterinárny lekár nesmie vykonať žiadne úkony na psovi, ktorý nemá mikročip, inak mu hrozí pokuta až 20-tisíc eur. Výnimkou sú len nevyhnutné prípady v záujme ochrany zdravia psa alebo človeka. „Kvôli zápisu do CRSZ je potrebné aj u čipovaných psov pri očkovaní nahlásiť rodné číslo majiteľa psa a pri adrese uviesť popisné číslo domu,“ dodáva veterinárna klinika.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM