JAB Rôzne

Má 14, venuje sa karate a už má poriadnu zbierku medailí: Zoznámte sa so Zojou zo Spišskej

Má iba 14. rokov, študuje v Spišskej a učarovalo jej karate. Zoja sa už teraz môže pochváliť poriadnou zbierkou medailí. Zoznámte sa s ňou aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Má 14, venuje sa karate a už má poriadnu zbierku medailí: Zoznámte sa so Zojou zo Spišskej
8
Galéria
Zdroj: sukr.archív Z. Zimníkovalová

Zoja Zimnikovalová má 14 rokov a je žiačkou Základnej školy nad Medzou v Spišskej Novej Vsi. Napriek nízkemu veku sa už sedem rokov venuje aktívne karate. Rozhodla sa preň ešte ako dieťa.

Začalo to obrázkami

Ako prezradila pre náš portál, od svojich troch rokov bola súčasťou tréningov svojich bratov v bojovom umení aikido, kam ju brávala mama. „Už vtedy sa mi to veľmi páčilo. Najskôr som však len kreslila obrázky s touto tématikou a neskôr po vzore mojej tety, ktorá sa karate venovala som sa rozhodla pre tento šport aj ja,“ opísala svoje začiatky Zoja, ktorá sa karate venuje od svojich 7. rokov.

Aj keď je to náročný šport, znamená pre Zoju veľmi veľa. „Napĺňa ma a doslova preň žijem,“ vyjadrila sa. Hoci, ako hovorí, na začiatku jej rozhodnutia dať sa na karate, boli obavy zo strany rodičov z dôvodu hroziacich úrazov, zvykli si a teraz ju v tomto športe veľmi podporujú.

Zdroj: sukr.archív Z. Zimníkovalová

Poriadna zbierka medailí

Zoja je členkou Karate klubu Iglow v Spišskej Novej Vsi a vlastní už poriadnu zbierku medailí. Naposledy získala v októbri zlatú medailu na nominačnom turnaji pre širšiu reprezentáciu v kategóriách kadetov, juniorov na Majstrovstvá Európy 2017 Hungarian Open Karate Cup 2016. Momentálne sa pripravuje na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa konajú už v túto sobotu v Trnave a zbiera body na rôznych súťažiach práve na Majstrovstvá Európy. Tie sa uskutočnia vo februári v Bulharsku v meste Sofia.

Podľa jej slov medzi tie najvýznamnejšie patrí účasť na medzinárodných súťažiach v Záhrebe, v Budapešti či v poľskej Lodži ako aj účasť na tuzemských významných súťažiach ako sú MSR. Na súťaže sa poctivo pripravuje. „Tréningy mávam trikrát do týždňa a niekedy idem aj cez voľné dni ku kamarátom zatrénovať si, alebo zájdem do fitka,“prezradila mladá karatistka. Zaujímalo nás aj či vzbudzuje rešpekt u chalanov tým, že sa venuje práve takémuto koníčku. „Neviem či vzbudzujem rešpekt, pretože s chlapcami vychádzam dobre. Celkovo s chlapcami si rozumiem lepšie ako s babami,“ prezradila nám.

Jasný cieľ

Aj keď má iba štrnásť, pri tomto športe sa ani ona úrazom nevyhne. Monokle, rozbitý nos, škrabance či vyrazený dych je to čo sa bežne podľa slov Zoji pri zápasoch stáva. Aj napriek tomu ju zatiaľ úrazy od karate neodradili.

„Nie je to síce nič príjemné, ale učím sa na vlastných chybách, ktoré sa snažím v ďalších zápasoch odstrániť. Napríklad, keď dostanem do sánky, tak sa potom snažím kryť hlavu, tak aby som do nej znova nedostala,“ opísala Zoja.

O tom, akú strednú školu si mladá karatistka po skončení tej základnej vyberie, nie je ešte na sto percent presvedčená, čo sa však týka karate, má v tom úplne jasno. „V karate chcem určite pokračovať a podávať čo najlepšie výkony,“ uzavrela.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Mladej Zoji sa zapáčilo karate a darí sa jej
8
Galéria
Zdroj: sukr.archív Z. Zimníkovalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM