Rôzne

Lekár, ktorého v Spišskej pozná nejedná mamička: Vyspovedali sme gynekológa Vladimíra Osifa

Čo ovplyvnilo výber povolania a čo pre neho byť pôrodníkom znamená? Vyspovedali sme známeho gynekológa zo Spišskej Novej Vsi Vladimíra Osifa.

Ilustračný obrázok k článku Lekár, ktorého v Spišskej pozná nejedná mamička: Vyspovedali sme gynekológa Vladimíra Osifa
Zdroj: Dnes24.sk

Narodil sa v Levoči kde vyštudoval gymnázium a po skončení vysokej školy aj nastúpil do nemocnice ako gynekológ – pôrodník. Od roku 1993 pôsobí a býva v Spišskej Novej Vsi, takže sa už považuje za Novovešťana. Aj keď je jeho práca vážna, život niekedy prinesie aj vtipné situácie. Tie sme vám nedávno priniesli na našom portáli. Prečo sa však rozhodol práve pre toto povolanie a čo je podľa neho na jeho práci najťažšie nám prezradil gynekológ Vladimír Osif v rozhovore.

Prečo ste sa rozhodli pre štúdium medicíny, pochádzate z lekárskej rodiny?

Rozhodol som sa na gymnáziu. Chcel som robiť niečo, kde by som mohol byť užitočný a mohol by som pomáhať iným ľuďom. Bavila ma biológia človeka, tak som sa rozhodol pre medicínu. Pochádzam z učiteľskej rodiny, ale teraz už máme v rodine viac lekárov. Je ním aj môj brat aj moja manželka.

Vedeli ste od začiatku štúdia akým smerom pôjdete, čo rozhodlo že budete gynekológ?

Mňa veľmi oslovilo najmä pôrodníctvo. A stať sa gynekológom – pôrodníkom ovplyvnil hlavne môj zážitok ako študenta piateho ročníka, kedy sme na prvom cvičení boli pri pôrode. Bol to môj prvý pôrod, ktorý som v živote videl. Dodnes si pamätám, že mamička čakala svoje tretie dieťatko . Asistent mi vtedy navrhol aby som išiel samozrejme pod jeho dozorom odrodiť dieťa. Zostal som zaskočený a priznám sa, nebolo mi všetko jedno. Najkrajšie na tom všetkom bolo že samotná rodička ma upokojovala, že spolu to zvládneme a aj sme to zvládli. Tento môj prvý pôrod rozhodol aj o mojom odbore. Bol to nezabudnuteľný zážitok doteraz si pamätám meno aj miery dieťatka.

Okrem tohto prvého pôrodu spomínate si aj na vaše úplne prvé začiatky po skončení školy. Aké to bolo?

Nastúpil som na oddelenie v Levoči a moje pocity boli nezabudnuteľné. Bolo tam trošku nervozita, ale prevýšil to pocit očakávania a vzrušenia z niečoho nového.

Nie je tajomstvom, že väčšina gynekológov je mužov. Čím to je podľa vás?

Pôrodníctvo a gynekológia si často vyžaduje rýchle a jasné rozhodovanie a myslím si, že muži majú v povahe byť rozhodnejší a akčnejší. Na druhej strane treba ale povedať, že ženy majú iné prednosti, ako precíznosť a jemnosť.

Dá sa povedať koľko detí ste priviedli na svet?

Netrúfnem si povedať po 1500 som to prestal rátať. :)

Pôsobíte aj ako ambulantný lekár s akým najčastejším problémom vás navštevujú pacientky?

Najčastejšie sú bolestivé stavy za ktorými sa skrýva napríklad zápalový proces, ale aj množstvo iných vecí, ako cysty či myómy, nepravidelné krvácania mimo menštruácie a v neposlednom rade poruchy plodnosti.

Čo je podľa vás na vašej práci najkrajšie?

Možnosť byť a asistovať pri tom najkrajšom momente ženy. Pre mňa je to fakt pocta a stále aj po toľkých rokoch obrovská udalosť – priviesť na svet zdravé dieťa.

A čo je naopak najťažšie?

Správne rozhodnutie v danej chvíli. Lebo okrem toho, že je táto práca krásna predsa je aj o veľkej zodpovednosti keďže máte na starosti dva životy. Treba byť pripravený vždy vedomostne aj prakticky, aby lekár vedel pomôcť obidvom keď treba.

Máte nejaký príjemný zážitok na ktorý radi spomínate?

Tých je veľa. Najkrajším zážitkom je spokojná mamička a zdravé deti.

Pamätáte si aj počas vašej praxe na nejakú mamičku rekordérku?

Áno mal som takú. Bola to rómka a pri mne rodila svoje štrnáste dieťa.

Aký je podľa vás stav zdravotníctva na Slovensku?

Ťažká otázka. Určite sa nedá povedať, že je to optimálne. Mali by sme byť v niektorých prípadoch precíznejší a prísnejší na niektorých ľudí, ktorí zdravotníctvo zneužívajú. Určite by sa dalo ušetriť viac.

Veľa sa kladie dôraz na preventívne prehliadky. Ako sú na tom ženy v Spišskej a okolí?

Myslím si, že ženy sú už v tejto dobe viac zodpovedné a viac dbajú o seba a svoje zdravie preto aj preventívne prehliadky majú stúpajúcu tendenciu. Pomohla k tomu určite aj osveta či už rôzne média či akcie s touto tématikou.

Čoraz viac sa rozmáha aj to, že ženy sa rozhodnú rodiť doma. Stretli ste sa už aj v Spišskej s takýmto prípadom a aký je váš názor na pôrod v domácom prostredí?

Stretol som sa už s tým, no nemyslím si, že je to práve najlepší nápad. Ja by som osobne k takému pôrodu nešiel, uvedomujem si totiž čo všetko sa môže počas pôrodu stať aj napriek tomu, že tehotenstvo je bezproblémové. Je to podľa mňa veľké riziko, lebo pri komplikácii keď nemá rodička podanú odborná či medikamentóznu liečbu rozhodujú o jej živote doslova minúty.

Keď nepracujete ako relaxujete?

Ja mám tých koníčkov viac. Bicyklujem aj plávam. Pred piatimi rokmi som si splnil chlapčenský sen pilotovať lietadlo a odvtedy aj lietam.

Môže vás zaujímať:

Muž, ktorý stojí na čele novovybudovaného oddelenia v Spišskej: Vyspovedali sme primára Mavrodieva

Exkluzívny ROZHOVOR s Borisom Štastným: Budúci primár nového urgentu porozprával aj o vyhrážkach a problémoch

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM