
Ľahšia verzia štedrej večere: Pripravte si polievku z jušky či rybu s pistáciovou omáčkou
Už len pár hodín nás delí od štedrej večere. V mnohých rodinách nebude chýbať klasika. My vám ponúkame ľahšiu verziu, ktorú si môžete pripraviť.
Ľahšia verzia štedrej večere: Pripravte si polievku z jušky či rybu s pistáciovou omáčkou
Už len pár hodín nás delí od štedrej večere. V mnohých rodinách nebude chýbať klasika. My vám ponúkame ľahšiu verziu, ktorú si môžete pripraviť.

Štedrý večer už klope na dvere a všetci o niekoľko hodín zasadnú k sviatočnému stolu. V mnohých rodinách nesmie na slávnostne prestretom stole chýbať napríklad kapustnica či ryba. Práve tieto dve jedlá s menšou obmenou a ľahšie verzii pripravili študenti Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi.
Necháte sa zlákať polievkou z jušky ( kapustová voda), alebo rybou bez šalátu, ale zato so zaujímavou pistáciovou omáčkou? Tu sú recepty.
Polievka z jušky
Potrebujeme: jušku, hladkú múku, vodu, vajíčko, sušené huby, maslo, cibuľu , cesnak,rasca, soľ, čierne korenie a bobkový list
Postup je jednoduchý: Huby pred varením aspoň na hodinu namočíme, cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky speníme na oleji. Medzitým namočené huby vyžmýkame a tiež nakrájame na drobno pridáme do základu, podlejeme vodou , pridáme pripravené koreniny a na miernom ohni varíme 45 minút. Kým sa polievka varí pripravíme si takzvanú mrveničku z vajíčka a hrubej múky , z čoho vypracujem tuhšie cesto, ktoré na hrubšom strúhadle postrúhame. Cestovinu dáme variť do osolenej vody aspoň dve minúty. Po varení precedíme. Polievku pred dovarením zahustíme zápražkou s masla a múky. Keď zápražka vychladne pridáme aj červenú papriku a potom to pridáme do polievky spolu aj s juškou. Podávame s mrveničkou.
Filé s pistáciovou omáčkou
Potrebujeme: filé z tresky, cibuľu, pomarančovú šťavu, pistácie , olivový olej , škrobovú múčku, baby špenát, soľ, korenie a smotanu na šľahanie
Postup: Na rozohriatom oleji si opečieme rybu z obidvoch strán približne 4. minúty. Rybu si odložíme a na výpeku speníme cibuľku , pridáme smotanu, pistácie a škrobovú múčku z čoho vznikne omáčka. Pri podávaní prelejeme rybu pomarančovou šťavou a podávame s omáčkou. Aby tanier nepôsobil poloprázdno jedlo dozdobíme červenou repou a špenátom. Dobrú chuť.
Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

- Spišskonovoveský okres od pondelka: Stále svietime na červeno, čo môžeme a čo nie?
- Spišiaci to DOKÁZALI! Po 11 sezónach si zahrajú najvyššiu súťaž, FOTO
- Konečne! Do novoveských ulíc sa vráti život: Čo všetko sa bude otvárať?
- Okres Spišská v COVID štatistikách: Koľko nových prípadov pribudlo za 7 dní?
- Spišskonovoveská zoo otvára: Tešiť sa môžeme aj na úplne nové zvieratá
- Chvíle plné hrôzy v známej osade: Chlapček (2) spadol do potoka, vytiahli ho v bezvedomí!
- COVID-19 a Spišskonovoveský okres v číslach za 7 dní: Prípadov je viac ako pred týždňom
- Výnimočný počin Spišského divadla: Slovenská premiéra Búračky ONLINE
- Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Spišskej si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
- Čakajú nás dlhé týždne obmedzení: Dokedy sa bude opravovať Duklianska ulica?
- Rodáka Matoviča v Trnave len tak neodzdravia: TAKÚTO podporu má doma
- Má minister obrany modrú knižku? Naď posiela tvrdý odkaz
- VLAKY do Chorvátska vás už budúci mesiac odvezú na dovolenku: Stačí pár eur a ste pri MORI!
- Prišiel vám TAKÝTO email? Nenechajte sa nachytať, varuje Slovenská pošta
- Netešte sa príliš! Tretia vlna pandémie príde. Aká bude?
- Tesco uvádza absolútnu novinku: Prvý automat na vrátenie plastových fliaš a plechoviek!
- Čaputová bije na poplach! Chudoba už hrozí aj živnostníkom a malým podnikateľom
- SVET O SLOVENSKU: Originálna výhovorka opitého šoféra. Môže fungovať?
- Fico sa pustil do Kolíkovej: Má firmu, čo okráda! Čo na to ministerka?
- SVET O SLOVENSKU: Hegera už porovnávajú s Pellegrinim. Budú mať rovnaký osud?