Rôzne

Kto by nepoznal dominantu Spišskej: Vedeli ste však o nej tieto zaujímavosti? VIDEO

Kostol Nanebovzatia Panny Márie sa nachádza v samotnom centre nášho mesta. Kostolná veža s výškou 87 metrov je najvyššou na Slovensku. Viete však o nej všetko?

Ilustračný obrázok k článku Kto by nepoznal dominantu Spišskej: Vedeli ste však o nej tieto zaujímavosti? VIDEO
Zdroj: Slavomír Krestian

Patrí medzi najznámejšie stavby v Spišskej Novej Vsi a mnohí okolo nej pravidelne prechádzajú. Kostol Nanebovzatia Panny Márie je najstaršou historickou pamiatkou v našom meste, pochádza zo 14. storočia

Osemdesiatsedem­metrová veža farského kostola láka zahraničných aj domácich turistov. Výhľad z najvyššej kostolnej veže Slovenska si môžete užiť v každom ročnom období.

Ak si však chcete pohľad z vtáčej perspektívy vychutnať musíte najskôr prekonať presne 155 schodov, ktoré vraj nezdolá každý turista. V jej vnútri sa dozviete všetko z jej histórie a obdivovať môžete aj päticu zvonov v najvyššie položenej zvonici na Spiši.

Zaujímavosťou najvyššej veže Slovenska je aj sedem ciferníkov, pre ktoré dostali Novovešťania nie práve lichotivú prezývku.

Nielen veža je lákadlom pre turistov. Aj vo vnútri samotného kostola nájdeme veľa zaujímavostí. Jednou je napríklad 500-ročná kalvária, ktorá pochádza z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Vedeli ste však o tom, že pôvodne veža až taká vysoká nebola? A z čoho sú vyrobení štyria evanjelisti na veži? Viac sa dozviete v priloženom vi­deu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM