Rôzne

Krompašská matrika? Aj takéto neobvyklé mená detí v minulom roku zapísala

Krompašská matrika vlani opäť zapísala aj niekoľko netradičných mien. Pozrite si, aj aké mená dostali novorodenci...

Ilustračný obrázok k článku Krompašská matrika? Aj takéto neobvyklé mená detí v minulom roku zapísala
Zdroj: TASR

Do daného matričného obvodu okrem mesta Krompachy patria aj obce Slovinky, Kolinovce a Kaľava a tomto obvode v roku 2018 zapísali 757 detí narodených v krompašskej nemocnici. „Z celkového počtu sa narodilo 375 dievčat a 382 chlapcov. V minulom roku pribudlo do Krompách 134 detí, ktoré sa narodili nielen v krompašskej pôrodnici, ale aj inde,“ uviedla Lucia Ďorková z Mestského úradu v Krompachoch.

Medzi krstnými menami, ktoré rodičia vybrali svojim deťom, sú okrem tradičných mien aj netradičné. Už niekoľko rokov sú tam zvyknutí, že klasické mená idú pomaly do úzadia a nahrádzajú ich menej tradičné.

„Medzi nezvyčajnými chlapčenskými menami sa objavili mená ako Kyden, Celyn, Yavuz, Tyler či Jenkins. Rovnako zaujímavé mená dostali aj dievčatá, a tak krompašská matrika zapísala mená ako Hazel, Turna, Melek, Shania, Liv, Yael, Kylie, Keisha a Aeryn,“ uviedla Ďorková.

Ak sa niektorí rodičia rozhodnú dať svojmu dieťaťu netradičné meno, jeho skutočnosť si môžu overiť aj na príslušnom matričnom úrade ešte pred narodením dieťaťa. Pracovníčky úradu upozorňujú, že do matričnej knihy a rodného listu je možné zapísať len také meno, ktoré sa nachádza v medzinárodnom zozname mien. Existenciu mien, s ktorými sa pracovníčky krompašskej matriky doposiaľ nestretli, si pred zapísaním musia overiť online.

„V prípade, že sa dané meno nenachádza v medzinárodnom zozname, je povinnosťou rodičov predložiť príslušnému matričnému úradu doklad, že nimi vybrané meno v určitom štáte skutočne existuje a dokladujú aj úradnú podobu tohto mena,“ uzavrela Ďorková.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť malú Zojku – dievčatko, ktoré sa stalo prvou Novovešťankou nového roka 2019.

OBRAZOM: Prvou Novoveštankou roku 2019 je toto utešené dievčatko
6
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM