JAB Rôzne

Kritický stav Spišského hradu ohrozuje okolie: Úplný zákaz pohybu, FOTO

Niektoré časti dominanty Spiša sú vo veľmi zlom stave. Hrozí pád uvoľnených kameňov.

Ilustračný obrázok k článku Kritický stav Spišského hradu ohrozuje okolie: Úplný zákaz pohybu, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ešte koncom decembra informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea Zuzana Vášáryová o kritickom narušení niektorých častí Spišského hradu. Ako vtedy upozornila, táto vzácna pamiatka stredovekej architektúry, môže bezprostredne ohroziť okolie v katastroch mesta Spišské Podhradie a obce Žehra.

Správca národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Spišský hrad vydal úplný zákaz vstupu a pohybu po úpätí kopca a pri hradnom brale.

Dôvodom je už spomínaný kritický stav niektorých konštrukcií hradu. Na tento stav turistov upozorňujú viaceré informačné tabule na hrade a v okolí.

„Odporúča sa pohyb iba po riadne označených prístupových cestách a chodníkoch," píše sa na jednej z varovných tabúľ pri vstupe do hradu.

Ešte v závere októbra minulého roka vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila na projekt sanácie havarijného stavu hradu dotáciu pre Ministerstvo kultúry (MK) SR vo výške 4,8 milióna eur. Ide predovšetkým o opravu románskeho a západných palácov.

Ako vtedy informovalo ministerstvo, sanačné práce by mali začať na jar roku 2020, tak aby nadväzovali na predchádzajúcu etapu obnovy Spišského hradu, ktorá má byť ukončená v apríli, respektíve máji.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

OBRAZOM: Na nebezpečenstvo v okolí Spišského hradu upozorňujú tabule
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM