JAB Rôzne

Krásny úspech mladej Novovešťanky: Nina sa stala vicemajsterkou Slovenska v tanečnej súťaži

Gymnazistka Nina sa už niekoľko rokov venuje spoločenskému tancu. Viac o jej poslednom úspech a koníčku sa dozviete v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Krásny úspech mladej Novovešťanky: Nina sa stala vicemajsterkou Slovenska v tanečnej súťaži
8
Galéria
Zdroj: súkr.archív N. Ratkovská

Novovešťanke Nine Ratkovskej učaroval spoločenský tanec natoľko, že si pred niekoľkými dňami vytancovali spolu s tanečným partnerom titul vicemajstri Slovenska. Aké boli jej pocity bezprostredne po získaní titulu, ako aj o jej koníčku nám prezradila v rozhovore.

Ako dlho sa venujete spoločenským tancom a kto vás k tomu priviedol?

Tancu sa venujem piaty rok, čo je na tento šport pomerne málo, keď to porovnávame so svetovou špičkou. K tancu ma priviedla mamka, ktorá ako teenegerka tiež tancovala. Presvedčila ma vymeniť gymnastiku za tanec, no nikdy ma doňho nenútila. Gymnastiku som robila približne 7 rokov a tá mi dala veľmi dobrý základ do tancovania.

Ako často a kde trénujete?

Na tréningy dochádzam do rôznych miest, no najčastejšie sú to Košice kde chodím každý pondelok, utorok a štvrtok (odtiaľ je aj môj tanečný partner), každú stredu do Popradu a niekedy do Martina.

Keďže na tréningy dochádzate mimo Spišskej, ako to zvládate v škole?

Čo sa týka školy mám individuálny študijný plán a učitelia mi dosť vychádzajú v ústrety za čo som im nesmierne vďačná, lebo je to naozaj časovo náročné.

Aké úspechy už máte na za sebou a ktoré sú podľa vás tie najväčšie?

Úspechov máme celkom dosť, ale zatiaľ náš najväčší je 35. miesto na našich prvých majstrovstvách sveta (skončili sme, ako druhý najlepší slovenský pár) a minulý víkend sme sa stali vicemajstrami Slovenska v 10– tich tancoch.

Aké boli pocity pri poslednom úspechu?

Pocity, ktoré som prežívala sa nedajú ani opísať. Radosť ,vďačnosť, úľava, spokojnosť, toto všetko som cítila keď prišiel tento úspech. Ten titul si cením o to viac, že pred rokom som mala únavovú zlomeninu výbežku na driekovom stavci a vyzeralo to na koniec mojej tanečnej kariéry. Vďaka doktorovi Vargovi z nemocnice v Šaci, ktorý ma dal dokopy sa môžem naďalej venovať tomuto úžasnému športu.

Máte obľúbený druh tanca a naopak?

Moje najobľúbenejšie tance sú rumba a slowfox ( sú to najpomalšie tance ) quickstep veľmi nemusím, lebo je to jeden z najrýchlejších tancov a je veľmi náročný aj preto, lebo sa v ňom veľmi veľa skáče.

Čo pre vás znamená tanec?

Tanec pre mňa znamená všetko. Keby to tak nebolo asi by som už s tým dávno prestala. Ale je tu jeden pocit, ktorý je nezabudnuteľný. Keď vstúpim na tanečný parket nemyslím na žiadne problémy ani iné nepríjemnosti a jednoducho sa vcítim do hudby a tancujem.

V čom je tancovanie podľa vás najnáročnejšie?

Tanec sa v tanečnej komunite vníma ako umenie, ale aj ako šport. Tanečníci musia byť schopní odtancovať 5 tancov, každý po minúte a pol až dvoch a to je len jedno kolo. Sú na svete súťaže, ktoré začínajú o ôsmej ráno a končia po polnoci. Také boli napríklad Majstrovstvá sveta, kde sme boli. Takže je to dosť náročné nielen na psychiku, ale aj na kondičku.

Aké sú vaše plány do budúcna čo sa týka tanca?

Priznám sa, že nejak extra do budúcnosti neplánujem, ale určite by sme sa chceli stať majstrami SR na všetkých troch majstrovstvách.

Ako najradšej relaxujete?

Najradšej chodím na plaváreň, keďže vodu milujem tak, ako tanec. Doma máme dvoch psíkov a s nimi chodíme do Slovenského raja aj do Tatier na turistiku.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z poslednej spomínanej súťaži.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Nina bodovala na Majstrovstvách Slovenska v 10- tich tancoch
8
Galéria
Zdroj: súkr.archív N. Ratkovská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM