Kultúra

Krásny čin Novovešťanov: Pomáhajú STOVKE rodín, ktoré to potrebujú najviac

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi vyzbierali v rámci zbierky „Štedrý advent“ tonu trvanlivých potravín a hygienických potrieb.

Ilustračný obrázok k článku Krásny čin Novovešťanov: Pomáhajú STOVKE rodín, ktoré to potrebujú najviac
Zdroj: Mesto Spišská Nová Ves

Vedúca oddelenia sociálnych vecí na tamojšom mestskom úrade (MsÚ) Júlia Jančurová uviedla, že do zbierky sa okrem iných zapojili aj pracovné kolektívy z radnice, okresného úradu či domova dôchodcov. „Všetko, čo sa podarilo vyzbierať, pomôže rodinám v núdzi preklenúť náročné obdobie, ktoré prežívame, a zabezpečí krajšie prežitie vianočných sviatkov,“ poznamenala.

100 rodín

Mesto výťažok zbierky venovalo a doručí ho v predvianočnom období stovke rodín, ktoré sú na tom finančne najhoršie. Pri distribúcií balíčkov pomohli i organizácie z mimovládneho sektora pôsobiace v meste.

Jednou z obdarovaných je napríklad mamička, ktorá sa sama stará o tri deti a pracuje v sektore, kde je prevádzka z dôvodu protipandemických opatrení zatvorená. Balíček dostane tiež otec, ktorý ostal sám a stará sa o dve deti, z ktorých jedno je zdravotne postihnuté,“ doplnila Jančurová.

V piatok dopoludnia odovzdali balíčky prvým piatim Spišskonovoveš­ťanom. Mesto chce podľa primátora Pavla Bečarika touto formou vyjadriť spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí nemajú toľko šťastia a nemôžu zabezpečiť všetko potrebné v predvianočnom čase. „Verím, že sa ťažké obdobie pandémie čoskoro skončí a my sa budeme môcť stretávať v lepších časoch,“ zdôraznil.

Cez školy

Do zbierky prispeli stovky rodín cez svoje deti, oddelenie školstva MsÚ oslovilo všetky školy v meste. Napokon sa do akcie zapojilo 11 materských, štyri základné a šesť stredných škôl. Vyzbieralo sa množstvo potravín, hygienických potrieb či hračiek. „Sme vďační všetkým zainteresovaným za ich iniciatívu a pomoc. Každá forma sa cení a keď sa spoja ľudia s dobrým srdcom, tak dokážu veľa,“ zhodnotila vedúca oddelenia školstva Dana Mrnková.

S nápadom Štedrého adventu prišli mestskí poslanci. Tomáš Cehlár, ktorý je jedným z nich a zároveň pôsobí v občianskom združení Život v meste, skonštatoval, že aj vďaka tejto aktivite dokáže mesto cez rôzne organizácie pomôcť desiatkam rodín s deťmi a núdznym.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM