Miroslav Pomajdík Krimi

Krádeže áut: Ako sú na tom okresy Spišská, Levoča a Gelnica?

Zisťovali sme pre vás ako je to s kradnutím áut v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča. Ktoré značky áut najviac preferujú zlodeji a čo by ste rozhodne v aute nemali nechávať bez dozoru.

Ilustračný obrázok k článku Krádeže áut: Ako sú na tom okresy Spišská, Levoča a Gelnica?
Zdroj: TASR

Situácia v okresoch Spišská a Gelnica

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica boli v roku 2011 a 2012 ukradnuté zhodne po štyri autá. „Policajná štatistika nerozlišuje medzi krádežami vozidiel a ich neoprávneným používaním, čo sú síce dve rozdielne kategórie, obe však spadajú pod jeden ukazovateľ ako krádeže vozidiel,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. Ani jednu z krádeží áut uskutočnených v rokoch 2011 a 2012 sa nepodarilo polícii objasniť.

V roku 2011 odhalila polícia pri cestných kontrolách na území obidvoch okresov v piatich prípadoch neoprávnené používanie motorového vozidla. V roku 2012 bol zaznamenaný nárast zadržaných áut, ktoré boli neoprávnene používané. Celkovo šlo o osem prípadov.

Kde sa u nás najviac kradnú autá?

Za rok 2012 boli ukradnuté vozidlá v týchto lokalitách. Dňa 28. júna v obci Smižany. Najviac sa kradlo v mesiaci júl, kedy zmizli dve autá a to z parkoviska na Čingove a z garáže v Spišskej Novej Vsi. Posledný prípad bol zaznamenaný v decembri v Rudňanoch. Medzi najviac kradnuté autá patria značky koncernu Volkswagen, t.j. najviac VW, Škoda, Seat.

V žiadnom spomínanom okrese polícia nezaznamenala činnosť tzv. „autičkárskych gangov".

Situácia v okrese Levoča

V okrese Levoča riešili policajti v roku 2012 dve krádeže motorových vozidiel. V októbri zmizlo auto zn. W Transporter 2,4 D Syncro v chatovej oblasti pri Levoči, ktoré bolo však nájdené cca. 250 m. od miesta krádeže a vrátené majiteľovi. V novembri bolo ukradnuté auto zn. Škoda Felicia na ul. Nad teheľňou v Levoči . „Páchateľ s týmto vozidlom odišiel na neznáme miesto, pričom s uvedeným vozidlom mal dopravnú nehodu, čím spôsobil škodu 600,–EUR,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik

V prvom štvrťroku 2013 polícia zaznamenala v okrese Levoča jednu krádež motorového vozidla. Dopĺňa Daniel Džobaník: „Dňa 18.03.2013 bolo začaté trestné stíhanien pre prečin krádeže podľa § 212 ods.1 Trestného zákona, preto že p. A. V. od dňa 22.01.2013 vo svojej garáži v Levoči neoprávnene zadržiava OMV Citroen Xsara v hodnote 1.600,– EUR.“

Čo preferujú zlodeji pri vykrádaní áut?

Kedysi najviac kradnutými vecami boli autorádiá. Dnes sa zlodeji zameriavajú na voľne položené veci vo vnútri auta. Ide o kabelky, igelitky, kufríky, navigácie, mobilné telefóny, notebooky, tablety. Páchatelia si všímajú kufre áut, či zadná časť auta nie je nižšie položená ako predok, čo im napovedá, že v kufri sa nachádza ťažší náklad, ktorý následné vykradnú.

„Ak vozidlá parkujú v noci pred panelákmi, mali by byť úplne prázdne, aj najmenšia igelitka provokuje páchateľa k tomu, aby sa do nej pozrel, pričom škoda za rozbitie skla je vo veľa prípadoch omnoho väčšia, než krádež pozabudnutej veci,“ dopĺňa Jana Mésarová.

Polícia upozorňuje:

Ako postupovať pri krádeží vozidla?

Rozhoduje čas, ktorý je od doby kedy bolo auto zaparkované a doba do ktorej bolo zistené, že sa na danom mieste nenachádza. Čím je tento čas kratší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že bude polícia úspešná. Okamžite ohlásiť na číslo 158 miesto, kde vozidlo bolo zaparkované, značku, evidenčné číslo, farbu, zvláštne znaky, napr. poškriabaný blatník, prasknuté sklo a pod., aby bolo vozidlo možné identifikovať okamžite aj pri výmene evidenčného čísla.

Ako postupovať pri vykradnutí auta?

Taktiež rozhoduje čas nahlásenia a rýchlosť ako sa dozvieme, že vozidlo je vykradnuté. Nedotýkať sa auta, nevstupovať doň, neprehľadávať kufor, odkladacie priestory, ponechané tašky či kabelky a pod. Okamžite telefonicky privolať hliadku polície, ktorá zabezpečí tzv. neodkladné a neopakovateľné úkony a vykoná ďalšie opatrenia k pátraniu po ukradnutých veciach a páchateľoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM