Miroslav Pomajdík Samospráva

Košický kraj hospodáril s prebytkom: Z ušetrených peňazí sa opraví aj cesta v obci Mlynky

Na dnešnom zasadaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja bola predložená správa o minuloročnom hospodárení kraja. Ten hospodáril s prebytkom 5,25 milóna eur. Ušetrené peniaze pôjdu do investičných projektov, na opravy ciest, či do jazykových škôl.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj hospodáril s prebytkom: Z ušetrených peňazí sa opraví aj cesta v obci Mlynky
Zdroj: TASR

„Kraj vychádzal z daňovej prognózy, pričom vo februári 2012 zastupiteľstvo upravilo príjmovú časť rozpočtu o 3 milióny eur. Neskôr došlo trikrát k úprave rozpočtu,“ uviedol dnes na zasadnutí zastupiteľstva KSK predseda regionálnej samosprávy Zdenko Trebuľa.

Prvý balík peňazí vo výške 555 154 eur by mal putovať na dofinancovanie investičných akcií, ktoré boli schválené ešte v roku 2012, no stále trvajú, na jazykové školy, či na dofinancovanie projektov schválených v rámci projektu Terra Incognita a tiež dofinancovanie bežných výdavkov vyskytujúcich sa pri implementácii investičných projektov v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK).

Druhý balíček vo výške 4,7 milióna eur poputuje najmä na opravy ciest v kraji, rekonštrukciu cesty v obci Mlynky, či na udržateľnosť niektorých investičných projektov, ako napríklad projektu Európske hlavné mesto kultúry. Kraj si necháva aj rezervu vo výške 1,5 milióna eur.

Najväčšia pozornosť bola venovaná oprave výtlkov. Predseda Trebuľa oznámil, že 1,1 milióna eru, ktoré prisľúbila na opravu výtlkov pre Košický kraj vláda SR, sú už na účte kraja. „Predpokladali sme, že je potrebné opraviť 7.500 metrov štvorcových výtlkov. Samozrejme, že existuje aj presný harmonogram opráv a sme v kontakte so starostami dotknutých obcí. V prípade, že sa ukáže, že na opravy výtlkov je nedostatok prostriedkov, budeme to riešiť v zastupiteľstve,“ informoval predseda KSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM