Správy

Klenot Slovenského raja v knižnej podobe: Nová publikácia o rokline Kyseľ

Znovuotvorená roklina Kyseľ po takmer štyridsiatich rokoch zaujala nejedného návštevníka Slovenského raja. Pozrieť si ju môžete aj v novej publikácii.

Ilustračný obrázok k článku Klenot Slovenského raja v knižnej podobe: Nová publikácia o rokline Kyseľ
Zdroj: Jozef Dovičin

Klenot Slovenského raja roklina Kyseľ bola tento rok prvýkrát po 40 rokoch sprístupnená verejnosti. V rámci podujatia Dvorné dialógy 38 predstavia v koncertnej sále Reduty v Spišskej Novej Vsi v stredu 30. novembra o 16.00 novú publikáciu Kyseľ v Slovenskom raji.

Jej autormi sú Ján Petrík, Tomáš Dražil, Vladimír Olejník, Marián Soják, Peter Olekšák a Gita Jančová. Knihu vydala Správa národného parku Slovenský raj pri príležitosti znovusprístupnenia rokliny Kyseľ.

„V roku 2016 sa naplnilo smutné výročie veľkého požiaru v tiesňave Kyseľ, ktorý znemožnil na dlhých 40 rokov návštevu tejto rokliny. Dnes, keď sa prírodné pomery po rokoch stabilizovali, snažia sa všetci zúčastnení o návrat turistov do Kyseľa," uviedla Eva Čarnogurská z Múzea Spiša.

Podľa jej slov je publikácia svedectvom pre nasledujúce generácie, hlavne milovníkov turistiky, prírody a obdivovateľov krás Slovenského raja. „Na Spiši a priamo v meste Spišská Nová Ves vyrástla celá plejáda úspešných turistov, horolezcov a športovcov. A práve pre nich sňali autori z pliec batohy a vzali do rúk perá," povedala.

Cyklus Dvorné dialógy organizuje Múzeum Spiša a každý mesiac prináša pre širokú verejnosť diskusie s osobnosťami z oblasti vedy, kultúry a umenia. Dialógy prebiehajú pod vedením historika Múzea Spiša Miroslava Števíka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM