Peter Klimant Rôzne

Keď Spišskú zachvátila revolúcia: Zlomové okamihy, ku ktorým došlo v našom meste!

Veľká udalosť, ktorá zmenila naše dejiny. Pred 26 rokmi vypukla Nežná revolúcia, ktorá priamo zasiahla aj Spišskú Novú Ves. Prinášame vám prehľad kľúčových okamihov, ktoré sa udiali v našom meste počas revolučných dní.

Ilustračný obrázok k článku Keď Spišskú zachvátila revolúcia: Zlomové okamihy, ku ktorým došlo v našom meste!
Zdroj: Dnes24.sk

Dňa 17. novembra 1989 vypukla vo vtedajšom Československu Nežná revolúcia, ktorá znamenala začiatok slobody a demokracie v našej krajine. Vietor revolúcie zavial i do Spišskej Novej Vsi. Prečítajte si o udalostiach, ktoré sa udiali v našom meste, od prvých náznakov revolúcie, až po vystúpenie umelcov z Bratislavy, ktorí prišli podporiť OKV VPN. Takto o tom písali v Spišských hlasoch:

  • 23.11. 1989 – Vzniklo Občianske fórum pri DK ROH V Spišskej Novej Vsi. Paralerne v pobočnej scéne Divadla Jonáša Záborského skupina hercov, v rámci štrajku študentov a hercov, iniciatívne sa snažila osobne informovať študentov tunajších stredných škôl a učilíšť prostredníctvom riaditeľov škôl o tomto hnutí.
  • 25.11. – O 19.00hod Dom kultúry ROH v Spišskej usporiadal namiesto plánovaného predstavenia skupiny Lojzo dialóg umelcov. Zaslúžilá umelkyňa Viera Strnisková , Miroslav Košický, študenti VŠMU a herci spišskonovoveského divadla sa stretli s občanmi mesta.
  • 26.11.- Bezprostredne po tom, čo Československá televízia zverejnila informáciu o pripravovanej tlačovej besede v divadle Jonáša Záborského V Spišskej Novej Vsi pred 19.00 hod sa začali schádzať občania mesta pred jeho budovu. Samotných organizátorov prekvapil záujem o toto stretnutie zo strany občanov , ktoré prerástlo v manifestáciu a malo spontánny priebeh. Umelecký šéf divadla ich vyzval, aby sa zapojili do pripravovaného pondelňajšieho štrajku.
  • 27.11. – Pôvodný zámer zorganizovať štrajk medzi 12 až 14 hodinou pred budovou divadla sa zmenil a študenti , robotníci a pracujúca inteligencia sa spontánne presunuli pred budovu OV KSS, kde skandovali rôzne heslá. Niektoré z nich vyzývali funkcionárov, aby predstúpili pred zhromaždenie. K mikrofónu pristúpil vedúci tajomník OV KSS,, ktorý v mene celého aparátu OV KSS vyhlásil, že súhlasia s požiadavkami – zrušiť vedúcu úlohu KSČ a vyslovil sa tiež za demokratické voľby. Pracovník Domu kultúry ROH vystúpil s informáciou o tom , že sa práve založilo Občianske fórum v Spišskej Novej Vsi s tým, že do tohto hnutia sa môžu zapojiť tak kolektívy, ako aj jednotlivci. Hneď po štrajku zasadal prípravný výbor Občianskeho fóra v DK ROH. Večer bolo v divadle Jonáša Záborského stretnutie záujemcov o vytvorenie širšieho prípravného výboru Občianskej iniciatívy a na ňom sa dohodli, že okresné združenie bude pracovať pod názvom Verejnosť proti násiliu.
  • 28.11. – O 16.00hod sa pred budovou OV KSS uskutočnila demonštrácia ktorej sa zúčastnilo 5 – 7 tisíc občanov. Zorganizovala ju občianska iniciatíva VPN a moderátorom dvojhodinového dialógu bol Miroslav Košický. Priestor pre mikrofónom dostali aj študenti SPŠ Baníckej , Strojníckej aj Gymnázia, ktorí predniesli stanoviská k súčasnému dianiu. Počas mítingu odznelo niekoľko desiatok vystúpení občanov, za ktoré dala bodku československá štátna hymna.
  • 29.11. – V podnikoch, závodoch a inštitúciách nášho okresu pokračovali verejné členské schôdze.
  • 30.11. – Uskutočnilo sa stretnutie zástupcov občianskej iniciatívy VPN s predsedom a podpredsedníčkou ONV kde sa konkretizovala dohoda o možnostiach informovanosti občanov okresu a to konkrétne v Spišských hlasoch, v mestských a miestnych rozhlasoch.
  • 1.12. – Pred DJZ sa o 19.00 hod uskutočnil verejný míting občanov. Mítingu sa zúčastnil aj člen činohry SND v Bratislave Vladimír Durdík ml. Informoval prítomných občanov o udalostiach v hlavnom meste a o podpore študentov členmi SND.
  • 6.12. – o 14.00 hod došiel do Spišskonovoveskej stanice vlak nežnej revolúcie z Bratislavy. Boli v ňom zástupcovia študentov z jednotlivých fakúlt vysokých škôl , predstavitelia iniciatívy Verejnosť proti násiliu, robotníkov, hercov filmových, televíznych a tlačových štábov, ktorí sa o 15.00 hod zúčastnili mítingu v Košiciach.
  • 7.12. – Okresný koordinačný výbor Verejnosť proti násiliu pripravil na štvrtok večer v DK ROH míting, ktorého sa okrem širokej verejnosti zúčastnili aj umelci. Na podporu hnutia OKV VPN vystúpili aj súrodenci Hečkovci a zástupcovia VPN.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM