Miroslav Pomajdík Správy

Kauza Branisko mieri po 9 rokoch na súd: Spis má neuveriteľných 40 000 strán!

Najväčšia kauza prvej vlády Mikuláša Dzurindu sa po deviatich rokoch vyšetrovania dostane konečne na súd. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Policajného zboru SR podal 10. júla návrh na podanie obžaloby na šesť obvinených v kauze výstavby tunela Branisko.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Branisko mieri po 9 rokoch na súd: Spis má neuveriteľných 40 000 strán!
Zdroj: TASR

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa v súčasnosti s návrhom, ako aj so spisom oboznamuje. Ide o rozsiahly spisový materiál, ktorý má 57 zväzkov, čo predstavuje vyše 20 000 strán a ďalších 20 000 strán tvoria prílohy," informovala hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi, aby obžaloval šesť ľudí zo založenia zločineckej skupiny. Tieto osoby mali údajne pripraviť štát až o 260 miliónov korún (8,6 mil. eur.). V údajnej skupine sa mali nachádzať aj bývalí vysokopostavení štátni úradníci (vtedajšie špičky Slovenskej správy ciest Dušan Matonok, Roman Veselka, Valerián Horváth), ktorí sa mali obohacovať takým spôsobom, že cez švajčiarsku firmu Ergo Suisse Jána Godáňa posielali fiktívne faktúry na služby a peniaze putovali na ich súkromné účty v zahraničí.

Godáňa a Horvátha dnes obhajuje bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro. „Na podanie obžaloby na súd nie je dostatok dôkazov,„ reagoval pre Hospodárske noviny Mitro. V kauze Branisko najprv figurovalo až 13 ľudí. „Voči siedmim osobám bolo trestné stíhanie zastavené, pretože bolo preukázané, že trestný čin nespáchali,“ povedala policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. Podozrivým pri dokázaní založenia zločineckej skupiny hrozí až 10 rokov väzenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM