JAB Kultúra

Kapela zo Spišskej prišla s novinkou týkajúcou sa referenda: Song, ktorý už stihol vyvolať búrlivé reakcie!

Blížiace sa sobotňajšie referendum nenechalo chladnými ani umelcov. Dôkazom toho je aj najnovšia pesnička skupiny Smola a Hrušky. Skladba s názvom Za rodinu má na youtube za necelé dva dni viac ako 18 000 pozretí.

Ilustračný obrázok k článku Kapela zo Spišskej prišla s novinkou týkajúcou sa referenda: Song, ktorý už stihol vyvolať búrlivé reakcie!
Zdroj: Dnes24.sk

Kapelu Smolu a Hrušky netreba Novovešťanom zvlášť predstavovať. V pondelok večer zarezonovala mnohým na youtube ich nová pesnička. Pesnička má názov Za rodinu a okrem toho, že za pár hodín sa číslo pozretí vyšplhalo na 18 557 vyvolala aj dosť búrlivé ohlasy. My sme položili pár otázok ohľadom tejto pesničky frontmanovi kapely a zároveň aj autorovi Jozefovi Spokovi Kramárovi.

Prečo ste sa rozhodli pre takúto pesničku?

Je to prirodzená reakcia na to, čo sa okolo nás deje. Myslím, že každý Slovák ktorý nežije na Marse alebo niekde hlboko v lese bez styku s civilizáciou si musel všimnúť megalomanskú kampaň pred referendom a rôzne pozitívne či negatívne reakcie naň.

Mali ste ňou niečo konkrétne na mysli?

Dúfam, že každý kto si skladbu vypočuje, pochopí sarkazmus a čo tým máme na mysli a to, že v celej kauze nakoniec vôbec nejde o deti ale o presadzovanie svojich záujmov. Dlho sme rozmýšľali, či sa vôbec vyjadríme, ale myslím že je povinnosťou umelcov z pop kultúry hovoriť aj o iných veciach ako o láske. Všetci sme boli vychovaní v tradičných rodinách, ale hlavne sme boli vychovaní k úcte a láske k všetkým ľuďom a hoci sa nás svatonázor časom zmenil a každý ma toho svojho vlastného Boha, stále si myslime, že viera je pre človeka dôležitá, a tá nech je už akákoľvek nemala by podnecovať nenávisť, mala by byť tolerantná a prinášať človeku radosť, pokoj a lásku, nie naopak.

Koho to bol nápad a za aký čas tento song vznikol?

Pesničku som zložil a otextoval ja, samozrejme s pomocou mojich priateľov z kapely a vesmíru. Od prvotného nápadu, cez nahrávanie detského zboru až po finálnu realizáciu a uverejnenie na sociálnych sieťach, celé to trvalo iba 10 dní. Samozrejme nerobili sme nonstop takže by som to zhrnul, ako veľmi rýchlu a pozitívnu prácu, ktorú sme si užívali.

Bude k pesničke aj videoklip?

Myslím, že videoklip nebude, iba ak by sa nám niekto sám ponúkol a ho aj zafinancoval. Skladba je natoľko silná aj bez obrazového spracovania, že našu energiu a prostriedky budeme radšej dávať do iných projektov a skladieb.

Pesnička je vyslovene ako postoj k blížiacemu sa referendu či si nájde miesto aj vo vašom repertoári poprípade na koncertoch?

Samozrejme, skladba je nanajvýš aktuálna práve pred referendom, ale odkaz skladby presahuje túto udalosť. Určite ju skúsime hrávať a uvidíme či zafunguje aj naživo a či sa dostane do repertoáru medzi naše populárne skladby.

Zúčastníte sa vy a členovia kapely referenda ?

Toto by som vôbec nekomentoval, je to každého osobná vec. My tu nie sme od toho, aby sme prikazovali svojim ovečkám čo a, ako majú robiť. My len reflektujeme situáciu z nášho pohľadu a každý nech uzná za vhodné, čo a ako má robiť.

Foto: archív kapely

Nová pesnička Spišskonoveskej kapely Smola a Hrušky
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM