Rôzne

Kalamitné situácie v zimnom období? Spišská Nová Ves hľadá dobrovoľníkov

Mesto Spišská Nová Ves sa obracia s prosbou na Novovešťanov. Pre kalamitné situácie je potrebná pomoc obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Kalamitné situácie v zimnom období? Spišská Nová Ves hľadá dobrovoľníkov
Zdroj: TASR

Spišská Nová Ves na základe nedávnych kalamitných udalostí zorganizovala pracovné stretnutie s predstaviteľmi Bytového družstva, Správcovskej firmy a spoločnosti Polytop SNV, s. r. o., ktorého cieľom bolo hľadanie spoločného riešenia kalamitných situácií v zimnom období.

„K tejto akcii nás prinútila situácia zo dňa 9. januára 2020, kedy celé Slovensko pokryla súvislá vrstva ľadu a mestá neboli schopné v krátkom čase zabezpečiť bezpečnú prejazdnosť, ako komunikácií tak aj chodníkov," ozrejmil pre Dnes 24 vedúci oddelenia výstavby a dopravy Milan Mucha s tým, že za takýto stav môže predovšetkým nešťastne prijatý zákon, ktorý zaväzuje mestá starať sa o všetky chodníky.

„Nie je je reálne možné zvládnuť to v krátkom čase strojovo a ručným čistením zabezpečiť celú oblasť mesta," povedal.

Ako doplnil, na základe týchto udalostí sa spoločne s ústretovým prístupom všetkých riaditeľov sa mesto Spišská Nová Ves rozhodlo poskytnúť do bytových a rodinných domov posypovú soľ pre kalamitné situácie, kedy je potrebná pomoc obyvateľov mesta, aby sa predišlo rizikám úrazov a nehôd.

„Mesto v súčasnosti zbiera kontaktné údaje pre vytvorenie databázy dobrovoľníkov, ktorým sa pri riziku kalamít rozpošlú upozorňujúce sms na potrebu posypu chodníkov," ozrejmil spôsob fungovania v praxi.

Zároveň uviedol, že sa jedná len výhradne o kalamitné situácie, základná zimná údržba je zabezpečená mestom a ich zmluvnými partnermi. Taktiež zodpovednosť za starostlivosť o zimnú údržbu zostáva na meste, dobrovoľníkov sa to zásadne netýka.

„Cieľom tejto výzvy je hlavne zvýšenie bezpečnosti chodcov pri mimoriadnych kalamitných situáciách. Dobrovoľníci môžu telefonovať na čísla 053/4152 332, 053/4152 333 (počas pracovnej doby MsÚ)," uzavrel M. Mucha.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM