JAB Rôzne

Judita (19) zo Spišskej má talent na pohľadanie: Tvorí nádherné diela! FOTO

Vyštudovala gymnázium a už má za sebou aj prvý rok štúdia na vysokej. A má koníček, ktorému sa venuje od útleho detstva. Jej diela sú dokonca súčasťou kníh či časopisov.

Ilustračný obrázok k článku Judita (19) zo Spišskej má talent na pohľadanie: Tvorí nádherné diela! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Novovešťanka Judita Ambrozová (19) je absolventkou oranžového gymnázia v Spišskej Novej Vsi. Za sebou má už aj prvý ročník na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde sa rozhodla študovať prírodné vedy.

Kreslí od narodenia

Napriek rozhodnutiu študovať tento odbor je jej neoddeliteľnou súčasťou života kreslenie. Kresliť začala ešte pred nástupom do škôlky, vlastne hneď ako vedela chytiť do ruky ceruzku, farbičku či kriedu. „Maľovať ma baví, je to skvelé na odreagovanie, nemusím sa do toho vôbec nútiť, stačí mať len chuť dať niečo na papier a ide to samo,“ prezradila Judita s tým, že talent zdedila po mamke.

Čítajte tiež: Gymnazista zo Spišskej vytŕča z davu, riaditeľka školy tvrdí: Janko je prototyp všestranne talentovaného ži­aka

Absolvovala aj základnú umeleckú školu v Spišskej Novej Vsi – prvý i druhý stupeň výučby. Zaujímalo nás aj, či preferuje nejakú techniku a čo maľuje najradšej? „Existuje mnoho techník, o ktorých ani netuším a nemala som ich ešte možnosť vyskúšať. No ceruza, pero, akvarel, akryl, olej, suchý pastel, rudka, uhlík – to sú základné techniky, ktoré ovládam a ktoré často vzájomne kombinujem. Vždy som preferovala konkrétnosť nad abstraktnosťou. Objekty, postavy, krajinky, architektúra, príroda, zvieratá – to je to moje. Len také „čarbanice“, čo často dávajú zmysel len autorovi samotného diela, tie ma veru nebavia,“ povedala nadaná umelkyňa.

Diela v knihách

Za celé obdobie už nakreslila nespočetné množstvo obrázkov a ako priznala, jej mamka všetky odkladala do škatúľ či maliarskych dosiek. Mnoho už však aj rozdala svojim kamarátom či dokonca predala. Aj napriek tomu, že Judita tvrdí, že maľovanie nie je koníček, ale jej súčasť, nikdy neuvažovala nad tým, že sa bude maľovaním živiť.

„Vždy som inklinovala k prírodným vedám, preto som sa ich rozhodla študovať. Viem však, že umením sa môžem stále zaoberať aj popri mojom budúcom povolaní a poprípade si tým aj niečo zarobiť,“ dodáva. Svojimi dielami dokonca prispela i do kníh a to konkrétne spolužiakovi zo základnej školy, ktorý sa zaujíma o baníctvo a aj pani učiteľke z Gymnázia na Školskej ulici, ktorá sa už dlhoročne venuje holokaustu.

Čítajte tiež: Stal sa najobľúbenejším učiteľom gymnázia: Vyspovedali sme telocvikára a fyzikára Martina Roška

Niektoré jej diela boli uverejnené aj v časopisoch. „Dielo, ktorým som absolvovala na prvom stupni výtvarného odboru, bolo vybrané do charitatívnej aukcie, ktorá sa uskutočnila v Prešove. Doteraz môj posledný úspech z roku 2015 bolo prvé miesto vo výtvarnej súťaži s názvom Generál M. R. Štefánik mojimi očami, mojím srdcom v kategórii žiakov stredných škôl,“ priznala skromne talentovaná študentka.

Plány do budúcna

A aké sú jej plány čo sa týka maľovania do budúcna? „Zdokonaľovať sa v tom, čo mi ide a skúšať nové techniky, ktoré ma zaujmú. Tvoriť obrazy, ktoré sa budú páčiť ostatným ľuďom, a ktoré ich podnietia k snívaniu, premýšľaniu alebo im len spravia radosť,“ dodala s tým že aj keď popri štúdiu nie je až toľko času, s určitosťou vie povedať, že na maľovanie nikdy nezanevrie. „Určite ma aj v budúcnosti vždy poteší, ak ma ľudia oslovia, aby som im niečo namaľovala alebo zilustrovala,“ uzavrela nadaná Novovešťanka.

Diela Judity Ambrozovej si môžete pozrieť v našej galérii.

V OBRAZOCH: Z rúk mladej Novovešťanky vychádzajú krásne diela
19
Galéria
Zdroj: Judita Ambrozová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM