JAB Rôzne

Je zo Spišskej, pôsobí v zahraničí a má sa čím pochváliť: Krásny úspech flóristu Martina!

Martinovi Cmorejovi zo Spišskej učarovalo zaujímavé povolanie. Živí sa ako flórista. To, že svoju prácu robí zo srdca, dokázal aj za hranicami.

Ilustračný obrázok k článku Je zo Spišskej, pôsobí v zahraničí a má sa čím pochváliť: Krásny úspech flóristu Martina!
11
Galéria
Zdroj: Martin Cmorej

Aj keď byť flóristom nebolo práve jeho vysnívaným povolaním, neskôr sa v ňom našiel a jeho práca mu je zároveň aj koníčkom. Martin Cmorej zo Spišskej Novej Vsi začínal ako flórista-aranžér práve vo svojom rodnom meste, no svojou prácou dokázal zaujať aj za hranicami Slovenska. Viac o jeho povolaní aj živote v zahraničí prezradil pre náš portál v rozhovore.

Ako ste sa dostali vlastne k takejto práci?

Ja som vyštudoval dizajn v Poprade, kde vlastne môj odbor nebol zameraný len na kvety, ale aj na dizajn obchodov či výkladov.

Bola to vaša vysnívaná škola?

Škola nie, ale práca s kvetmi sa po čase stala aj mojím koníčkom. Pôvodne som chcel študovať grafiku v Košiciach, mal som blízko k výtvarnému umeniu a preto som chcel ísť týmto smerom. Na školu ma nezobrali a kamarát mi navrhol školu v Poprade. Zo začiatku som išiel iba vyskúšať s tým, že po prvom ročníku prestúpim do Košíc. No nakoniec som zostal verný kvetom. Zistil som, že ma táto práca napĺňa. Veď vytvárať rôzne kytice či aranžmány je tiež svojím spôsobom umenie.

Aké boli vaše začiatky po skončení školy?

Počas školy aj po jej skončení som pracoval v kvetinárstve v Spišskej Novej Vsi. No po roku som dostal ponuku, ktorá sa neodmieta a odišiel som pracovať do Bratislavy.

Momentálne pôsobíte v Severnom Írsku. Prečo a kedy ste sa rozhodli opustiť Slovensko a ísť pracovať do zahraničia?

Odišiel som pred siedmimi rokmi. Mal som pocit, že potrebujem zmenu. Priznám sa, nebolo to z finančných dôvodov, len sa mi zdalo, že ľudia akosi prestali kupovať kvety a ja som sa nemal kam ďalej posunúť, tak som išiel skúsiť šťastie.

Po príchode do Severného Írska ste sa zamestnal teda ako flórista?

No to, bohužiaľ, nie. Zo začiatku som umýval riady v jednom hoteli a po práci som skúšal či nenájdem prácu, ktorú som chcel robiť a podarilo sa. Síce až po dvoch rokoch , lebo domácich nie je ľahké presvedčiť, že aj Slováci sú šikovní.

Takže pracujete vo svojom vyštudovanom odbore?

Áno pracujem a veľmi ma to momentálne napĺňa, ľudia sú tu iní ako na Slovensku a ja mám rád nové výzvy.

V čom sa odlišujú teda zákazníci na Slovensku a zákazníci v Severnom Írsku?

V prvom rade v tom, že milujú kvety a sú ochotní do nich aj investovať. Nehovorím, že Slováci nemajú kvety radi, ale napríklad taká svadba je v Severnom Írsku najmä o kvetoch, pokiaľ na Slovensku je prvoradé jedlo, oblečenie, hudba a až potom nejaká kytica či výzdoba. Keď mám pripraviť svadbu, tak sa niekoľko hodín nezastavím, lebo okrem svadobnej kytice treba kytice aj družičkám či rodičom a rozmohla sa tu aj taká zaujímavá ozdoba náramok na ruku zo živých kvetov pre dámy, ktoré idú na svadbu ako hostia.

Je medzi zamestnávateľmi na Slovensku a v zahraničí podľa vášho názoru nejaký rozdiel?

Je a veľký. Trvá síce dlhšie kým presvedčíte o svojich kvalitách, ale potom to vedia aj patrične oceniť a hlavne dajú si poradiť či príjmu názor svojich zamestnancov. Kým na Slovensku, hlavne na východe, nemôžete si presádzať ako zamestnanec svoje názory či námietky, lebo vám hneď hrozí výpoveď.

Čo pre vás znamená táto práca?

Moja práca je moje hobby, no je to aj tvrdá drina. Mnohí si myslia, že spraviť nejakú kyticu nemôže byť nič ťažké, ale opak je pravdou. Okrem vkusu to chce aj veľkú dávku trpezlivosti a niekedy aj pevné nervy, najmä, keď nevesty vymýšľajú. No je to práca náročná aj na čas. Stalo sa mi, že som v práci strávil vkuse už aj 40 hodín.

Ale vaša práca vám priniesla aj parádny úspech…

To áno a bol som z toho milo prekvapený. V Severnom Írsku na základe hlasovania verejnosti si odborná porota zaoberajúca sa kvetmi a dizajnom vždy vyberie niekoľko kvetinárstiev, ktoré ocení. My ako kvetinárstvo v zložení ja a moja šéfka sme boli vybratí medzi dvadsať najlepších. Čerešničkou na torte však bolo vyhlásenie Floristu roka 2016 za Severné Irsko, v kategórii svadby, kde som na moje veľké prekvapenie a zároveň potešenie vyhral prvé miesto.

Prezradíte nám aj aké sú vaše plány do budúcna?

Samozrejme, rád by som si otvoril vlastné kvetinárstvo, ale nie v Severnom Írsku. Napriek tomu, že som tam už niekoľko rokov a páči sa mi tam, ťahá ma to naspäť domov na Slovensko. Predsa je to len môj domov, kde som vyrastal a kde mám aj celú rodinu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

 Martin zo Spišskej má naozaj šikovné ručičky: Takéto kytice vie vytvárať, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM