Rôzne

Javorka oslávila štvrťstoročnicu: Slávnostná akadémia sa konala v divadle, FOTO

Gymnázium na Javorovej oslavuje tento rok jubileum. Pri tejto príležitosti sa žiaci, učitelia a hostia stretli na slávnostnej akadémii v Spišskom divadle.

Ilustračný obrázok k článku Javorka oslávila štvrťstoročnicu: Slávnostná akadémia sa konala v divadle, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Gymnázium Javorová

V stredu 18. októbra sa v Spišskom divadle konala Slávnostná akadémia pri príležitosti 25. výročia založenia Gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi.

Slávnostná akadémia

Ako nám priblížila riaditeľka gymnázia Ingeborg Skalská, na akadémiu boli pozvaní zástupcovia mesta riaditelia stredných a základných škôl, zástupcovia spoločenských inštitúcií mesta, bývalí a terajší pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci školy, študenti a priaznivci školy.

Program slávnosti scenáristicky i režijne zostavila pani učiteľka Daniela Lozanová. Dvaja sympatickí moderátori v samostatných vstupoch zoznámili hostí s históriou školy. Slovo striedali tanečné, hudobné, spevácke i prednesové vystúpenia žiakov Gymnázia. Títo talentovaní mladí ľudia si svoje nadanie a umelecké zručnosti rozvíjajú v Základnej umeleckej škole v Spišskej Novej Vsi.

Trošku z histórie

S myšlienkou založiť osemročné gymnázium v Spišskej Novej Vsi prišiel pán Vladimír Nováček, ktorý vypracoval projekt školy na nasledujúcich 10 rokov, s aktívnym prispením pani magisterky Evy Knapíkovej. Podporovateľov však bolo viac, pomocnú ruku podal aj vtedajší riaditeľ Gymnázia na Školskej ulici, pán Vladimír Komár, aj terajší pán primátor, Ján Volný. Obaja sprevádzali pána Vladimíra Nováčka pri dôležitých rokovaniach na Ministerstve školstva.

Bolo potrebné vytvoriť učebné plány a učebné osnovy pre všetky predmety, pretože v tom čase neexistovali podklady pre takýto typ gymnázií. Vtedajší pedagogickí pracovníci túto náročnú úlohu zvládli vynikajúco. Učebný plán Javorky sa stal vzorom pre ďalšie 8-ročné gymnáziá, vznikajúce na území Slovenska. V septembri roku 2011 bolo otvorené bilingválne štúdium.

Prvá maturitná skúška na Gymnáziu Javorová v štvorročnom štúdiu sa konala v máji 1996. Prvá maturita študentov osemročného gymnázia prebehla v máji roku 2000 a prvá maturita študentov bilingválneho štúdia sa konala v máji 2016. V súčasnosti sú na gymnáziu dve formy štúdia – osemročné a päťročné, bilingválne štúdium.

Atmosféru slávnostnej akadémie si môžete vychutnať aj prostredníctvom našej fotogalérie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Javoráci oslavovali 25. výročie založenia gymnázia
13
Galéria
Zdroj: Gymnázium Javorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM