Rôzne

Jamník ako víťaz našej ankety: Predstavujeme najsympatickejšiu obec okresu, FOTO

V našom okrese je 33 obcí. O tú najsympatickejšiu ste mohli nedávno hlasovať. Víťazom sa stal Jamník. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z tejto obce.

Ilustračný obrázok k článku Jamník ako víťaz našej ankety: Predstavujeme najsympatickejšiu obec okresu, FOTO
17
Galéria
Zdroj: O. Širilla - obec Jamník

Dediny z nášho okresu bojovali na našom spravodajskom portáli Spišská 24 o titul najsympatickejšej obce. Absolútnym víťazom hlasovania sa napokon stal Jamník s počtom hlasov 735, čo je 15,3 percent zo všetkých odovzdaných hlasov. Prinášame vám o tejto obci bližšie informácie.

Praveké sídlo

Obec Jamník geograficky leží obec južnej časti Hornádskej kotliny, od severu ohraničená Levočským pohorím a na juhu Slovenským Rudohorím. Kataster obce sa rozprestiera na ploche 814 ha. Prvá písomná zmienka podľa zachovalej listiny kráľa Ladislava IV. z 23.03.1277. Ú­zemie obce bolo osídľované odpradávna severne od kostola sa nachádzalo praveké sídlo z neskorej doby kamennej (3 tisíc rokov p.n.l.)

V súčasnosti žije v obci 1 173 obyvateľov. Pri oficiálnom sčítaní ľudu v roku 2001 žilo v obci 1054 obyvateľov. Obec je zriaďovateľom ZŠ pre 1. – 4. Ročník, ktorú navštevuje 42 detí, MŠ so 41 deťmi a školská jedáleň, kde sa pripravuje strava aj pre miestnych dôchodcov s donáškou.

Väčšina pracujúcich občanov dochádza do zamestnania v Spišskej Novej Vsi a okolí, v obci je dosť SZČO /murárske, stolárske a pod. činnosti/. V obci Jamník sídli nadnárodná spoločnosť so zameraním výroby na strešné krytiny, ako aj dobre zabehnutá autodielňa. V predchádzajúcom období miestni obyvatelia pracovali na PD Jamník, po likvidácií družstva pozemky v katastri obce užíva PD so sídlom v Odoríne.

Viac ako 200 ročná lipa

Jedinou národnou kultúrnou pamiatkou v obci je rímskokatolícky kostol sv. Bartolomeja. Pôvodne postavený v gotickom slohu, začiatkom 17. storočia bol prestavaný v renesančnom slohu, hlavne veža, ktorá je zakončená štítovou atikou v tejto podobe ju môžeme vidieť dodnes. Ku kostolu neoddeliteľne patrí aj chránená lipa, ktorej vek sa odhaduje na viac ako 200 rokov.

V obci pôsobí folklórna skupina „Jamničan“ s takmer 20 ročnou tradíciou. Súbor sa pravidelne zúčastňuje na akciách v obci aj v širokom okolí. Veľmi dobré meno celej obci robí hudobná skupina Sám Sebou s pôvodnou hudobnou tvorbou, ktorá je známa nie len v okolí aj takmer na celom Slovensku. Pomáha obci pri usporadúvaní mnohých kultúrno – spoločenských podujatí. Novinkou v obci je začínajúca hudobná skupina Basix.

Rôzne podujatia

V obci funguje Obecná telovýchovná jednota s tromi oddielmi – futbalový, stolnotenisový a oddiel silového trojboja. Mimo sezónu futbalistov prebieha už 21. ročník obecnej futbalovej ligy o pohár starostu obce, vianočný stolnotenisový turnaj aj vianočný turnaj v tlaku na lavičke. Oddiel v silovom trojboji dosahuje mimoriadne úspechy nie len na slovenskej úrovni, ale dá sa povedať na celosvetovej. Členovia oddielu sa zúčastňujú na ME ale aj MS v silovom trojboji, kde sa vedúci oddielu Michal Červinka v kategórii Masters pravidelne umiestňuje na popredných miestach.

Z kultúrnych podujatí v poslednom období obec preslávil Kobuľa fest, na ktorom ako účinkujúci vystupujú popredné folklórne a hudobné skupiny, za účasti takmer 5 tisíc divákov. Obec pravidelne usporadúva „Jamnícke leto – Toto leto patrí nám“ s varením gulášu spoločenských zložiek v obci (pravidelne osem družstiev ) s kultúrnym programom, športovými súťažami a programom pre deti.

Už viac ako 20 rokov sa pravidelne usporadúva v Jamníku obecný fašiangový ples a tohto roku sa pre veľký záujem uskutočnil aj ples, ktorého organizátormi boli miestny futbalisti. Pravidelné je aj fašiangové posedenie s dôchodcami a ďalšie kultúrne akcie organizované hudobnou skupinou Sám Sebou v spolupráci s obcou. Neodmysliteľnou udalosťou Turíc, tzv „rusadle“, je aj „Stavanie mája“ za účastí takmer celej dediny.

Rekonštrukcie a plány

Starosta obce Anton Petruška je vo svojej funkcii od roku 2003 ( mimo rokov 2007–2010 ) a ako pre náš portál povedal to že si naši čitatelia vybrali Jamník ako najsympatickejšiu obec okresu ho teší a povzbudzuje do ďalšej práce. „V predchádza­júcich rokoch sa činnosť obce zameriavala na výstavbu kanalizácie. V roku 2010 bola ukončená Modernizácia a prestavba budovy obecného úradu, financovaná z prostriedkov EÚ z programu rozvoja vidieka a v roku 2011 bola realizovaná Rekonštrukcia – zníženie energetickej náročnosti budovy MŠ," priblížil starosta.

Ako doplnil, v roku 2015 bola opravená budova OTJ a od roku 2009 do roku 2017 boli opravené všetky miestne komunikácie v časti (Starý Jamník), financované z dotácií, vlastných, ale aj úveru. „Zahájila sa výstavba chodníka pri hlavnej ceste cez obec, súčasne s realizáciou splaškovej a dažďovej kanalizácie, v ktorej uvažujeme aj ďalej pokračovať. V predchádzajúcich rokoch sme vybudovali cez 400 m nových trás obecného vodovodu. Do budúcnosti uvažujeme s dobudovaním ďalších trás vodovodu v dĺžke cca 500 m," doplnil.

Obec má podľa jeho slov pripravený projekt na „Zberný dvor“, žiadosť o poskytnutí finančných prostriedkov z fondov EU bude obec predkladať v I. polroku 2018. Nie pekným dojmom na hlavnej križovatke pôsobí „Stará sýpka“. Objekt potrebuje opravu fasády, no budova je vo vlastníctve súkromnej osoby. Obec preto chce robiť nevyhnutné kroky aj naďalej, aby došlo k náprave.

Jamnícky mlyn

Z Jamníka sú veľmi pekné turistické vychádzky k prírodnému úkazu „Šikľavá skala„ ako aj k „Markušovskému hríbu“, ku ktorým sa dá dostať cez pekné údolie potoka Jamníček, ale aj cez osadu Jamnícky mlyn, ktorá je súčasťou obce Jamník. V obci je okrem pohostinstva na križovatke aj pizzéria pri ihrisku OTJ. Priamo v areáli OTJ je vybudované ihrisko s umelým povrchom s osvetlením, v zime využívané ako klzisko.

Fotky z obce, ako aj z rôznych podujatí, ktoré sú jej súčasťou si môžete pozrieť v našej galérií.

Najsympatickejšou obcou okresu sa stal Jamník
17
Galéria
Zdroj: O. Širilla - obec Jamník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM