Rôzne

Investícia viac ako 3,2 milióna eur: V Levoči postavia dva nájomné bytové domy

Mestskí poslanci schválili na svojom zasadnutí zámer mesta postaviť dva nájomné bytové domy. Cieľom mesta je podporiť bývanie najmä mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Investícia viac ako 3,2 milióna eur: V Levoči postavia dva nájomné bytové domy
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Levoči schválili na svojom štvrtkovom zasadnutí zámer mesta postaviť dva nájomné bytové domy. Dohromady by v nich malo pribudnúť 48 prevažne dvojizbových bytov. Cieľom mesta je aj takouto formou podporiť bývanie najmä mladých ľudí.

Na tento účel chce samospráva čerpať úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 1,948 milióna eur na samotnú výstavbu a ďalších viac ako 100.000 eur na financovanie technickej vybavenosti projektu. Viac ako 240.000 eur si mesto vezme z komerčného úveru, taktiež na technickú infraštruktúru.

48 bytových jednotiek

Dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR, v prípade úspešného posúdenia žiadosti, predstavuje 30 percent z oprávnených nákladov projektu, čo je takmer 835.000 eur. Celkové náklady na výstavbu dvoch bytoviek sú na úrovni viac ako 3,2 milióna eur.

„Ide o dva bytové domy, v každom bude po 24 bytových jednotiek s priemernou podlahovou plochou takmer 55 štvorcových metrov, dvojizbové sú väčšie, majú niečo viac ako 70 štvorcových metrov. Ide o byty bežného štandardu,“ priblížila vedúca investičného oddelenia na Mestskom úrade v Levoči Alžbeta Pitoráková.

Bytovky budú postavené na už existujúcom sídlisku a doplnia jeho architektúru a urbanizmus. Obe budú mať vlastnú plynovú kotolňu. V rámci projektu by malo byť vybudovaných minimálne 70 parkovacích miest. Domy postavia na mestských pozemkoch v lokalite na sídlisku Západ pri potoku.

S výstavbou začnú v lete

„Mesto sa zaviazalo vybudovať parkovacie plochy aj nad rámec zákona. Súčasťou projektu je aj príjazdová cesta, chodníky a osvetlenie. Odvodnenie pozemku budeme riešiť environmentálne, dažďovú vodu chceme zadržiavať v území a neskôr ju možno využijeme napríklad na záhradu,“ doplnila Pitoráková.

S výstavbou by sa mohlo podľa primátora Levoče Miroslava Vilkovského začať už v lete tohto roka a realizácia projektu potrvá približne do jesene 2021. Víťazom verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby sa stala spoločnosť Arprog, a. s., Poprad. Záväzok voči ŠFRB je na 40 rokov, cieľom podľa primátora je, aby výška nájomného za byty, z ktorého sa úver zo ŠFRB bude splácať, boli čo najnižšie.

„Dopyt po nájomnom bývaní v našom meste je. Ja predpokladám, že sa nám podarí byty zaplniť veľmi skoro, už teraz máme dosť veľa žiadostí a myslím si, že ešte pribudnú, keď sa ľudia dozvedia, že sa začalo stavať. Posledné nájomné byty pribudli v meste v roku 2013, resp. 2014,“ upozornil primátor.

Aktuálne sú na území mesta tri nájomné bytovky, ktoré postavili v minulosti a všetky byty v nich sú obsadené. Výška nájomného spolu s nákladmi na služby a elektrinu v nových bytoch budú cca 180 eur za jednoizbový byt mesačne a 240 až 290 eur v prípade dvojizbového bytu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM