JAB Samospráva

Info zo zákulisia návštevy čínskeho veľvyslanca: Pochutil si na haluškách, čo ho v meste najviac nadchlo?

Čínsky veľvyslanec sa minulý týždeň v Spišskej zdržal až dva dni. Popozeral si mesto, ale aj Slovenský raj. Došlo aj na tradičné slovenské špeciality...

Ilustračný obrázok k článku Info zo zákulisia návštevy čínskeho veľvyslanca: Pochutil si na haluškách, čo ho v meste najviac nadchlo?
Foto: Jana Buvalová

„Myšlienka pozvať veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky do Spišskej Novej Vsi ma napadla asi pred rokom. Tak ako všetci, aj ja som vnímala, že Čína má obrovský finančný potenciál a je najrýchlejšie sa rozvíjajúcou krajinou na svete. Čínski investori už prišli do Bratislavy,Trnavy či Prešova, tak prečo by nemohli prísť aj do Spišskej Novej Vsi,“ vysvetlila dôvod pozvania návštevy viceprimátorka Lea Grečková.

Pirohy mu chutili

Veľvyslanec s manželkou si pozrel mesto, historické pamiatky, ale aj Slovenský raj. Ochutnal aj naše krajové špeciality, ako pirohy, bryndzové halušky a strapačky. Napriek tomu, že bryndza väčšinou cudzincom nechutí, čínsky veľvyslanec si na tomto našom tradičnom jedle veľmi pochutil. Podľa slov Lei Grečkovej sa mu páčila historická radnica a Reduta. „Pán veľvyslanec bol milo prekvapený, akú máme krásnu koncertnú sálu. Úplne najviac ho nadchlo Spišské divadlo,“ doplnila Grečková.

Ako ďalej prezradila prvá otázka veľvyslanca ešte pred príchodom bola, či máme divadlo. Na druhý deň návštevy vystúpil na Tomášovský výhľad, previezol sa cez Kopanec a prezrel si Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá je svetovým unikátom.

Plány do budúcna…

Návšteva podľa slov viceprimátorky predčila všetky očakávania a má veľmi konkrétne výstupy. „Pán veľvyslanec potvrdil, že naše mesto je veľmi atraktívne pre čínskych podnikateľov a že sa veľmi skoro vráti do mesta a nepríde už sám. Príde s viacerými podnikateľmi, ktorí by posúdili možnosti a dali konkrétne návrhy na spoluprácu,“ doplnila Grečková.

Mesto sa s čínskym veľvyslancom dohodlo na ďalších konkrétnych krokoch a úlohách, ktoré urobíme, aby sme do pár týždňov uskutočnili ďalšie pracovné stretnutie zamerané na reálnu spoluprácu v jednotlivých oblastiach. „Som veľmi rada, že sa mi podarilo zorganizovať takéto stretnutie aj preto, že v týchto dňoch sme sa dozvedeli o hromadnom prepúšťaní v Krompašskej firme Panasonic. Verím, že v dohľadnom čase sa tu vytvoria nové, tak potrebné pracovné miesta,“ uzavrela zástupkyňa primátora.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM