Jozef Kožár Rôzne

Hurá na lov, rybárom začala KAPROVA sezóna

Od včerajšieho dňa je opäť pri našich vodách, riekach či nádržiach veselšie. Chlapi od udíc vytiahli svoje nástroje a konečne sa môžu pustiť do boja s protivníkmi, ktorých najčastejšie vídavame v decemdri na vianočných stoloch.

Rybársky kalendár hovorí, že od 1.júna je v našich vodách povolené loviť kaprov. Skončil sa tak dva mesiace trvajúci všeobecný zákaz lovu rýb na niektorých kaprových revíroch a oblasti v celej republike zaplnili tisícky rybárov.
Podľa tajomníka Rady SRZ Ferdinanda Baláža, čas individuálnej ochrany kapra rybničného neplatil v miestnych revíroch mestských a miestnych organizácií od 1. do 15. mája, kedy bol lov povolený v čase rybárskych pretekov a od 15. mája na základe ministerstvom povolenej výnimky. „V kaprových vodách bol lov zakázaný od 15. marca do 31. mája. Nevzťahoval sa na kaprové revíry, ktoré sú vodnými tokmi okrem odstavných ramien a umelo vzdutých nádrží v korytách vodného toku,“ priblížil Baláž.
Vo štvrtok okrem kapra rybničného skončil aj čas individuálnej ochrany niektorých ďalších obľúbených rýb – boleňa dravého, jalca tmavého i maloústeho, nosáľa sťahovavého a pleskáča vysokého. Na svoje si od dnešného dňa môžu prísť na lipňových vodách aj milovníci lovu lipňa tymiánového.
Okrem celoročne chránených rýb sa tak od dnešného dňa na slovenských vodách už nemôžu privlastňovať iba hlavátka podunajská (jej lov je povolený od 1. novembra do 31. decembra na základe špeciálneho povolenia), mrena severná a dravce – šťuka severná, sumec veľký, zubáč veľkoústy a zubáč volžský, ktorých lov bude povolený od 16. júna.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM