Ondrej Petričko Krimi

Hrozivá štatistika: Minulý rok sa v kraji stal obeťou trestného činu jeden senior denne!

V minulom roku sa v priemere takmer každý deň stal jeden senior obeťou trestného činu. Polícia zaznamenáva neustále prípady podvodov a krádeží, ktorých obeťami sú ľudia vo vyššom veku. Páchatelia zneužívajú ich dobrosrdečnosť a často ich pripravia o celoživotné úspory.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivá štatistika: Minulý rok sa v kraji stal obeťou trestného činu jeden senior denne!
Zdroj: Webnoviny.sk

V rámci svetového dňa proti týraniu, zanedbávaniu a zneužívaniu seniorov, ktorý si pripomíname 15. júna, sa policajní preventisti stretli so seniormi v mestách v Košickom kraji, aby ich poinformovali o rizikách a nástrahách, ktoré im hrozia. Takáto prevencia je veľmi dôležitá, lebo práve tí skôr narodení sa často stávajú ľahkými korisťami rôznych podvodníkov a zlodejov. Potvrdzuje to aj štatistika za minulý rok. „V roku 2012 sa v Košickom kraji stalo obeťami trestných činov 345 osôb vo veku nad 60 rokov, z čoho bolo 146 mužov a 199 žien. Stali sa obeťami predovšetkým majetkovej a násilnej kriminality. V 6 prípadoch polícia riešila aj trestné skutky týrania blízkej a zverenej osoby,“ vysvetlila košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Podľa jej slov, polícia neustále zaznamenáva prípady podvodov a krádeží, ktorých obeťami sú predovšetkým osoby vyššieho veku. „Páchatelia zneužívajú ich dobrosrdečnosť a pod rôznymi zámienkami ich pripravujú často aj o celoživotné úspory.“ Dôchodcovia patria k jednej z najviac ohrozených skupín v súvislosti s majetkovou, ekonomickou, ale aj násilnou trestnou činnosťou.

Páchatelia majú premyslené finty

Páchatelia vopred premysleným spôsobom okrádajú dôverčivých seniorov pod zámienkami rôznych emotívnych príbehov. „V poslednom období sa rozšíril prípad, takzvaný „vnuk, či syn v núdzi“. V Košiciach sme v posledných dňoch zaznamenali viacero takýchto prípadov,“ upozornila hovorkyňa.

„Volá pod určitou zámienkou, najčastejšie napríklad, že chce kúpiť nehnuteľnosť ako možnosť výhodnej investície, kde je potrebné vyplatiť zálohu a momentálne nemá dostatok peňazí. Žiada od nej krátkodobú pôžičku vo výške 3 000 až 5 000 eur. Ak súhlasí, viackrát zatelefonuje, že je zaneprázdnený a pre peniaze pošle svoju „sekretárku, či známeho“ a poprosí ju, aby tejto osobe odovzdala peniaze. Nič netušiaci dôchodca tak prichádza o všetky peniaze, ktoré neznámej osobe odovzdá,“ opísala premyslený spôsob. Polícia v takomto prípade odporúča seniorom, aby si spätne telefonicky overili, či ide skutočne o príbuzného, alebo sú obeťami podvodníkov.

Na oklamanie používajú aj falošné preukazy

K úsporám seniorov alebo k ich cennostiam sa páchatelia snažia dostať aj iným spôsobom. Dôchodcov kontaktujú pod zámienkou „operácia príbuzného po dopravnej nehode“, alebo predaja rôzneho tovaru alebo s ponukou služieb. Páchatelia často predstierajú výhru v lotérii alebo preplatok za energie (voda, plyn, elektrina, teplo), odpočet meračov, zvýšenie dôchodkov a podobne. Svoju dôveryhodnosť zvyšujú aj falošným preukazom alebo povolením.

Polícia upozorňuje občanov, aby nedôverovali neznámym osobám a nepožičiavali im pre akékoľvek dôvody peniaze. Neotvárali cudzím ľuďom a za žiadnych okolností ich nepúšťali do obydlia, ani pod zámienkou smädu, či potreby navštíviť toaletu. „Ak máte podozrenie zo spáchania podvodu, krádeže alebo vás navštívia neznáme podozrivé osoby, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na známom čísle 158,“ uzavrela Jana Mésarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM