Jozef Kožár Iné športy

Horský cyklomaratón v Slovenskom raji

Dňa 8. septembra 2012 na Podlesku pri Hrabušiciach sa bude konať cyklomaratón „Davorin XCM Slovak Paradise“ Hlavným sponzorom tohto cyklomratónu je obec Hrabušice a za organizáciu zodpovedá bývalý cyklistický reprezentant Slovenska Ján Špak. Cykl

Ján Špak bol od roku 1994 do 2001 reprezentantom Slovenskej cyklistiky a profesionálnym cyklistom v horskej, cestnej cyklistike aj cyklokrose. Súťažil za LB – Spišská Nová Ves, KCK – Oslany, ŽP – Podbrezová, AŠK – Dukla Trenčín.
Bol päťnásobným medailistom Majstrovstiev Slovenska a účastníkom na Majstrovstvách Európy aj sveta v horskej cyklistike. „ Keďže som v minulosti pretekal v cyklistike, tak ma to k tomuto športu ťahá. V minulom roku ma oslovili Hrabušice, či by som nepokračoval v tradícii preteku v Slovenskom raji. Bal som sa, že to po pánu Šofrankovi nezvládnem. Ja mám rád nové výzvy. Chodil som po maratónoch a vždy som určité veci kritizoval a preto som si povedal, že idem do toho a pokúsim sa niečo zlepšiť a vystríhať sa toho, čo mne na maratónoch vadilo. V minulom roku sa nám to podarilo , dostalo sa nám pochvale až na malé detské chyby. Mali sme 415 štartujúcich , to bolo krásne číslo. Mali sme dobré ceny pre pretekárov a pretekári boli spokojní. V každej kategórii mali prvý traja pretekári poháre, finančné ocenenie , mali sme perfektné tomboly a k nim ceny.
Trať pre tento druhý ročník zostáva tá istá , nič meniť nebudeme. Táto trať sa dá jazdiť iba jeden raz do roka a to je tento pretek.
V tomto ročníku a aj do budúcna budeme pretek lepšie propagovať, budeme vylepšovať podmienky a priťahovať na pretek rodiny s deťmi, budeme rozširovať akcie, ktoré budú priťahovať na preteky nielen pretekárov, ale i verejnosť. V minulom roku ľudia o preteku málo vedeli a preto aj účasť bola menšia. V tomto roku chceme, aby účastníci na preteku žili. Zabezpečili sme muziku , pokračovanie programom na večer , verím, že to neskončí o piatej večer rozdaním cien a odchodom cyklistov domov.
Štart pretekov je na Podlesku už ráno o ôsmej , je to nesúťažná kategória, do ktorej sa môžu prihlásiť dvadsaťštyri účastníkov, ktorí idú so sprievodcom po Slovenskom raji na päť až šesť hodín . Hlavný pretek začína o 10.00 hodine na 80 kilometrovú trať , o 10.20 hod. štartuje veľká skupina na 40 kilometrovú trať a po tejto veľkej skupine štartujú pretekári z okolia na 20 kilometrovú trať. V tejto skupine môžu štartovať aj rodičia s deťmi , alebo rodinné skupiny, ktoré sa zaregistrujú a majú nárok na tombolu a na všetko, čo každý pretekár.“
 – povedal organizátor pretekov Ján Špak. Všetkých, čo majú radi prírodu a popri tom si aj radi otestujú samých seba, srdečne pozývame.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM