Kultúra

Herci, tanečníci aj projekcia: V Spišskej sa chystá zaujímavé predstavenie

Preniesť sa do histórie a vychutnať si multimediálnu inscenáciu spojenú s tancom a projekciou budete môcť onedlho aj v našom meste. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Herci, tanečníci aj projekcia: V Spišskej sa chystá zaujímavé predstavenie
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Divadelný projekt pod názvom DUF-ART predstaví ďalšiu multimediálnu inscenáciu spojenú s tancom a projekciou. Projekt Spišského osvetového strediska za finančnej podpory Fondu na podporu umenia sa uskutoční v spolupráci s Galériou umelcov Spiša Spišská Nová Ves, Baníckym múzeom Gelnica a Alžbetiným domom Smolník.

Kúsok histórie

Na nádvorných a prechodových častiach spomínaných budov sa odohrá divadelné predstavenie Kráľ Havran, ktorej atmosféra ožije aj vďaka talentovaným ochotníkom z Divadla teatrálnej skratky a tanečníkom z Denzz Industry, s ktorými sa môžu návštevníci preniesť do minulosti a zažiť kúsok tejto histórie jedného z najmocnejších panovníkov Európy – Matejovi Korvínovi, hoci nepochádzal z kráľovského rodu.

Matej Korvín predstavuje jednu z najzaujímavejších postáv slovenských dejín. Počas jeho panovania došlo k ekonomickému a kultúrnemu rozkvetu krajiny a v kráľovstve sa začali šíriť myšlienky humanizmu a renesancie. Sám Matej bol veľmi vzdelaný v histórii a jazykoch a na podporu rastu vzdelanosti v krajine roku 1465 založil v Bratislave Universitas Istropolitana.

Na Spiši sa odohrala aj jedna z rozhodujúcich bitiek, keď proti Matejovi vystúpila časť uhorskej šľachty, na ktorej čele stál ostrihómsky arcibiskup a humanista Jan Vitez. Do krajiny vtedy vtrhlo poľské vojsko vedené Kazimírom, synom Vladislava Jagelovského.

Umelecký zážitok

V lokalite Volovských vrchov, ktoré sa rozkladajú medzi obcami Stará Voda, Henclová, Úhorná a Smolník, sa nachádza vrch Zlatý stôl. Podľa ľudovej povesti na tomto vrchole pri svojich potulkách krajom obedoval kráľ Matej Korvín, odtiaľ pochádza miestny názov vrchu – Kráľov stôl.

„Inscenácia Kráľ Havran chce divákom priblížiť život tohto významného panovníka, pričom ma v úmysle podčiarknuť regionálne dejiny Spišskej Novej Vsi, Gelnice a ich okolia v období panovania Mateja Korvína. Predstavenie v sebe spája inscenačnú divadelnú zložku, popretkávanú tanečnou zložkou, ako aj projekciou, ktorá má podporiť výsledný umelecký a emocionálny efekt,“ približuje režisér hry Peter Karpinský.

Divadelné predstavenie Kráľ Havran si môže verejnosť pozrieť v Alžbetinom dome v Smolníku v stredu 12. septembra večer o 18:00, v Baníckom múzeu v Gelnici vo štvrtok 13. septembra o 18:00 a v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi v piatok 14. septembra o 19:00 hod. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM