JAB Rôzne

František zo Spišskej Novej Vsi si zaslúži palec hore: Krv už bol darovať vyše 100-krát

V spišskonovoveskej nemocnici si prebrali poďakovanie dlhoroční darcovia krvi. Medzi nimi i Novovešťan František. Ten bol darovať krv už 102–krát.

Ilustračný obrázok k článku František zo Spišskej Novej Vsi si zaslúži palec hore: Krv už bol darovať vyše 100-krát
4
Galéria

Ako sme vám už na našom spravodajskom portáli informovali, Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves na sviatok zamilovaných organizovala Valentínsku kvapku krvi, počas ktorej zároveň riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková spolu s primátorom Spišskej Novej Vsi Pavlom Bečarikom aj ocenili dlhoročných darcov tejto vzácnej tekutiny.

Medzi dlhoročných a pravidelných darcov krvi patrí aj pán František Spišák zo Spišskej Novej Vsi. Ako pre nás prezradil, prvýkrát bol krv darovať ešte ako vojak. „V sedemdesiatych rokoch som nastúpil do dôstojníckej školy v Holešove. S kamarátmi sme si chceli trošku oddýchnuť od veliteľa, tak sme sa rozhodli, že ideme do Kroměříža darovať krv. Vtedy som bol prvýkrát,“ povedal s tým, že počas dvojročnej vojenčiny bol krv darovať štyrikrát.

Potom mal podľa jeho slov menšiu prestávku, no krv súrne potreboval po nejakej dobe kamarát, ktorý havaroval a pán František sa mu rozhodol pomôcť. Odvtedy sa však stal už pravidelným darcom krvi s chuťou pomáhať tým, ktorí krv potrebujú. „Krvi nikdy nie je dosť a ja som veľmi rád , že môžem pomôcť. Mám za sebou už 102 odberov a v marci sa chystám na môj posledný, keďže už presiahnem vek, ktorý je ohraničený pre darcov. Stále sa však cítim zdravo a v dobrej forme,“ doplnil.

Toto je on: Novovešťan, ktorý daroval vzácnu tekutinu už nádherných 102 ráz
4
Galéria

Pán František daruje svoju krv každé tri mesiace a doma má už bronzovú, striebornú a zlatú Jánskeho plaketu. Za 80 bezplatných odberov mu patrí aj diamantová Jánskeho plaketa či Kňazovického medaila, ktorá je najvyšším ocenením a udeľuje sa za 100 odberov. „Ocenenie poteší, ale nejde o odmenu. Odmenou je pocit, že môžem pomôcť tým, ktorí to potrebujú,“ povedal skromne.

Darcovstvo krvi je v rodine pána Františka už aj akousi rodinnou tradíciou. „Syn a manželka majú zlatú Jánskeho plaketu, krv chodia darovať aj dcéry a zať a teraz už začal aj vnuk,“ uzavrel dlhoročný darca vzácnej tekutiny.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Na Valentína zavítali do nemocnice v Spišskej aj netradiční darcovia krvi. Pozrite si priložené video.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM