JAB Rôzne

Fotograf zo Spišskej nám to prezradil: Toto si u nás praje nejedna nevesta a týka sa to svokry!

Snáď každý mladomanželský pár chce mať tie najkrajšie fotky zo svojej svadby. Na príjemné zábery väčšinou využívajú Spišský hrad. Ostrieľaný fotograf Jozef Brajer však ponúka aj iné vhodné miesta v okolí Spišskej. A prezradil nám aj nevšedné požiadavky, ktoré už v praxi zažil.

Ilustračný obrázok k článku Fotograf zo Spišskej nám to prezradil: Toto si u nás praje nejedna nevesta a týka sa to svokry!
Zdroj: Dnes24.sk

Od malička inklinoval ku kresleniu a ako trinásťročného ho fascinovali fotografie, ktoré so svojím otcom vyvolával v tmavej komore. Teraz fotí profesionálne piaty rok – a ako hovorí – je jedným z tých šťastlivcov, ktorí považujú svoje zamestnanie aj za svoje hobby.

Čo vás na tejto práci najviac zaujalo?

Je to pre mňa jedna z možností sebarealizácie, kde môžem využiť svoju kreativitu

Vo svojej tvorbe sa zameriavate aj na svadby. Viete približne koľko ste ich už nafotili?

Počas tých piatich rokov, čo profesionálne fotím, ich už bolo dosť. Je to už viac ako 100 svadieb.

Čo pre vás znamená fotenie svadieb?

V prvom rade je to veľká zodpovednosť, pretože svadba je pre dvoch ľudí výnimočným dňom v ich živote. Snažím sa zachytiť tento výnimočný deň na fotografiách, v ktorých nechýba emócia, láska a šťastie. Je to aj o spoznávaní nových ľudí a vytváraní nových priateľstiev.

Každý mladomanželský pár chce mať tie najkrajšie svadobné fotky. Čo je podľa vás dôležitým predpokladom pre kvalitné svadobné zábery?

V prvom rade je potrebné, aby mladomanželský pár bol v pohode. Aby zbytočne na seba nebral veľa vecí na vybavovanie práve vo svadobný deň. Pred každou svadbou sa snažím s párom stretnúť, prekonzultovať ich požiadavky a poradiť im čoho sa majú vyvarovať. Tu im radím aj to, aby čo najviac vecí na vybavovanie hodili na plecia svojim súrodencom a rodine. Potom budú uvoľnení a môžu si naplno užiť ich veľký deň.

Fotíte teda radšej párik v svadobný deň, alebo mimo neho?

Rád fotím svadobné portréty mimo svadobného dňa, napríklad po svadbe, keď sú mladomanželia už bez stresov a fotenie si vedia viac užiť. Aj pre mňa to znamená väčšiu pohodu pri fotení. Takto vieme vystriedať aj viac miest na fotenie, čo fotografiám pridáva na zaujímavosti. Taký skok do vody sa v svadobný deň zrealizovať nedá.

Kde sa najčastejšie chcú podľa vašich skúseností fotiť mladomanželia zo Spišskej a okolia?

V dnešnej dobe chcú mladí ľudia fotkami zaujať a preto sa fotí aj na miestach, kde by sa v minulosti asi nikto nefotil. Fotografie sú menej strojené a viac nápadité. Stále populárny je Spišský hrad, Štrbské pleso či Zahurawood. Ďalej sú to parky s kaštieľmi – napríklad v Spišskom Hrhove, alebo v Markušovciach. Túto svadobnú sezónu som asi najčastejšie fotil v parku Štiavnického opátstva v Spišskom Štiavniku. V jednu svadobnú sobotu sme sa tam stretli až piati fotografi.

Viete ale poradiť či prezradiť nastávajúcim manželským párom aj nejaké netradičné miesta v Spišskej a okolí, kde môžu vzniknúť krásne svadobné zábery.

Pekné miesta na fotenie sú napríklad pri dreveniciach vo Vyšných Repašoch, na Úloži s výhľadom na Mariánsku horu, bývalá vodáreň pri Maši, hlinisko za letiskom v Spišskej či Markušovské odkalisko. Je tu veľa miest, ktoré sú svojím vzhľadom niečím netradičné a zaujímavé. Závisí to aj od ročného obdobia. Veľmi zaujímavé sú napríklad aj street foto.

Počas fotenia sa stretávate s rôznymi ľuďmi. Stretli ste sa aj s nejakou kurióznou či zaujímavou požiadavkou?

Tak napríklad nejedna nevesta si nepraje mať vo fotoknihe svokru. Boli aj požiadavky, aby som dorobil psa na svadobnú fotografiu, nakoľko psík na fotení nebol. Zaujímavé bolo aj jedno z posledných fotení. V októbri som fotil portréty mladomanželov vo vode na Zahure. Von bolo asi 6 °C a mladí to jednoducho dali a skočili. Do vody som išiel aj ja, pretože som presne vedel čo chcem dosiahnuť a ako budú výsledné fotografie vyzerať.

foto: Jozef Brajer

Svadobné fotografie Jozefa Brajera
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM