JAB Rôzne

FOTO: Zamilujete si ich aj vy. 4 parádne parky na oddych v Spišskej a okolí

V Spišskej a okolí si môžete oddýchnuť aj vo viacerých krásnych parkoch. Vybrali sme z nich štyri. Už ste ich navštívili všetky?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zamilujete si ich aj vy. 4 parádne parky na oddych v Spišskej a okolí
24
Galéria

Spišská Nová Ves, ale aj blízke okolie, ponúka viaceré parky, v ktorých človek môže dobre zrelaxovať. Vybrali sme z nich do nášho článku hneď štyri. Necháte sa zlákať?

Francúzsky park v Markušovciach

Neďaleké Markušovce patria medzi obce s bohatou históriou a známe sú najmä renesančným kaštieľom Máriássyovcov či letohrádkom Dardanely, v ktorom sa nachádza expozícia klávesových hudobných nástrojov.

Na príjemnú relaxačnú vlnu vás navodí francúzsky park, ktorý sa nachádza v areáli spomínaného kaštieľa a letohrádku. V udržiavanom parku môžete obdivovať všakovaké druhy stromov, studňu či hudobné nástroje z dreva a na pohodlných lavičkách môžete zase nabrať „druhý dych“ na ďalšie potulky.

Založenie parku sa viaže podľa dostupných informácií k rokokovej prestavbe Máriássyovského kaštieľa a vybudovaniu barokového záhradného pavilónu – Dardanely. Park bol rozdelený na tri terasy, výškovo odstupňované a predelené kamennými opornými múrikmi. Z tejto etapy sa nezachovali žiadne sadovnícke úpravy, iba čiastočne stavebné konštrukcie oporných múrikov a ohradový múr. Zásadná úprava dodnes zachovaného parku bola realizovaná v polovici 19. storočia. Z pôvodného parku sa však zachovalo niekoľkých starých exemplárov líp (Tilia platyphyllos) usporiadaných v radoch.

Park so vzácnym stromom

Spišský Hrhov je známy najmä každoročným originálnym festivalom, kde jeho obyvatelia vytvárajú bežné veci veľkých rozmerov. Okrem toho sa v obci nachádza aj kaštieľ v novobarokovom slohu s klasickými prvkami, z ktorého je voľným okom viditeľný aj Spišský Hrad.

Súčasťou kaštieľa je aj jeden z piatich najväčších a najzachovalejších parkov východného Slovenska, s rozlohou bezmála 17 hektárov. Korešponduje s architektúrou kaštieľa, ktorý je jeho dominantou. Z kaštieľa sa monumentálnym schodišťom a udržiavaným chodníkom schádzalo do parku ku fontáne a k terasám na južnej a severnej strane kaštieľa. Od roku 1945 ostal park pre každého voľne otvorený, bez dozoru a systematickej komplexnej údržby.

Zdroj: Tomáš Puškáš

Ozdobou parku je podľa slov kompetentných dodnes viacero vzácnych stromov, ako napríklad cypruštek hrachovolistý, alebo jedľovec kanadský. V parku sa však nachádza aj jeden vzácny strom, ktorého koruna vám podľa legendy zabezpečí večnú lásku – ak pobozkáte svojho partnera práve pod ním. Aby však tento zázrak fungoval, musí párik nájsť tento strom sám a bez pomoci.

Francúzky park Csákyovcov

Ďalší francúzsky park, v ktorom sa nachádza aj kaplnka Csákyovcov, pochádzajúci z 18. storočia, dotvára očarujúce prostredie v barokovo- klasicistickom kaštieli v obci Žehra časť Hodkovce. Kaštieľ je otvorený v rámci sociálneho turizmu. V kaštieli bývajú klienti s mentálnym postihnutím, ktorí spolu so zamestnancami udržiavajú a zveľaďujú celý areál a vyrábajú suveníry pre turistov. Ako pre náš portál povedal riaditeľ DSS Domovina, Juraj Beňa rozsiahly francúzsky park dal postaviť v roku 1780 Emanuel Csáky.

Zdroj: Domovina n.o

V súčasnosti si ho môžu návštevníci pozrieť denne od 9:00 do 16:00 hod., a to spolu v sprievode klientov DSS, ktorí vás oboznámia nielen s parkom, ale aj s históriou rodu Csákyovcov. Súčasťou parku je aj pôvodná fontána, altánok a už spomínaná kaplnka. Zaujímavosťou parku je taktiež petangové ihrisko či takzvaný vtáčí park, v ktorom sa nachádza 12 sôch rôznych druhov vtákov vyrezaných z dreva. Raritou je bezpochyby aj minizoo, v ktorej okrem zajacov či ošípaných chovajú aj lamu.

Madaras park

Ak máte chuť, ocitnúť sa v zelenej oáze plnej stromov a nemáte čas na cestovanie, môžete ostať aj priamo v Spišskej Novej Vsi. Madaras park je mestský park, ktorý je zároveň aj domovom spišskonovoveskej zoologickej záhrady. Okrem mohutných stromov a príjemného chládku najmä počas horúcich letných dní sa v Madaras parku nachádza aj mestský amfiteáter, kde sa konajú príležitostne podujatia.

Súčasťou areálu je aj menšia kondičná dráha, prostredníctvom ktorej si všetci záujemcovia môžu bezplatne otestovať svoje fyzické schopnosti. Na tarzana sa môžu zase zahrať malí aj veľkí v lanovom parku – Monkeyland s najmodernejším bezpečnostným systémom na Slovensku čo je istenie takzvaným nekonečným lanom. Madaras park, ktorého súčasťou je aj spomínaná zo nie je veľký, to však neuberá na jeho kráse. Areálom zoo preteká potôčik a výrazným prvkom je aj jazero, ktoré hoci teraz využíva výlučne vodné vtáctvo, kedysi slúžilo aj na kúpanie či člnkovanie sa pre obyvateľov Spišskej a okolia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Obrazom: Už ste v nich boli? Tieto parky v Spišskej a okolí vás dostanú!
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM