JAB Rôzne

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Spišskej a okolí

Deň nazývaný aj ako Deň D. Moment, keď dvojica zaľúbencov robí vo svojom vzťahu zásadný krok a ktorý si zaslúži krásne prostredie. Spišská Nová Ves a okolie disponuje viacerými zaujímavými svadobnými miestami. Zaostrili sme na tie podľa nás najkrajšie. Toto je náš výber...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Spišskej a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

V Spišskej Novej Vsi a okolí sa odohrávajú sobáše na mnohých zaujímavých miestach. My sme vybrali štyri z nich, ktoré podľa nás sú najkrajšie. Dve priamo z nášho mesta a dve z neďalekého okolia. Tri miesta cirkevného a jedno občianskeho obradu.

Historická radnica

Priamo uprostred námestia stojí historická budova radnice. Mesto Spišská Nová Ves si po predaji svojej stredovekej radnice dnes nazývanej ako Provinčný dom postavilo v rokoch 1777 – 1779 novú, terajšiu budovu radnice. Je postavená v klasicistickom slohu. Najvýznamnejším miestom radnice bola zasadacia, dnes nazývaná obradná sieň, kde prebiehajú svadobné obrady. Je umiestnená uprostred budovy a siahajú až cez dve poschodia.

Priestory sú poskytované pre občanov v Matričnom obvode Spišská Nová Ves bezplatne v oficiálne sobášiace dni v piatky a soboty. Mimo určenej doby je sobáš spoplatnený sumou 16,50 eur. Občiansky sobáš môže prebiehať aj mimo obradnej siene. Vtedy však treba rátať s poplatkom vo výške 66 eur.

Pod najvyššou vežou

Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie je je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste a zároveň miestom, ktoré si vyberajú mladé páry na svoj veľký deň D. Novovešťanom a ani širokému okoliu netreba toto miesto zvlášť predstavovať. Veď súčasťou kostola je osemdesiatsedem­metrová veža, ktorá je najvyššia na celom Slovensku. Okrem toho sa aj vnútri kostola nachádza niekoľko klenotov.

Dňom určeným na sobáše je sobota. Podľa informácii z farského úradu dá sa zosobášiť aj v iné dni okrem piatku, ale treba počítať s tým, že vzhľadom na iné obrady a povinnosti kňazov nemusí byť termín vybraný snúbencami možný.

V nenápadnom kostolíku

Nenápadný zvonku, prekrásny zvnútra. Len necelých desať kilometrov od Spišskej sa nachádza obci Letanovce kostol, ktorého vznik siaha do prvej polovici 15.storočia. Kostol všetkých svätých je kultúrnou pamiatkou a po požiari, ktorý ho zachvátil v 17.storočí bol zrenovovaný do tvaru kríža. Sobáše tak ako v celej Spišskej diecéze sú podľa slov kompetentných možné každý deň okrem piatku. Tradičným dňom je však sobota.

Pred oltárom Majstra Pavla

Kostol svätého Jakuba v Levoči patrí medzi najväčšie gotické chrámy na Slovensku. Veriacim slúži denne na bohoslužby už vyše 700 rokov. Má bohatú históriu a je klenotnicou mnohých umeleckých pamiatok. Svedčí o tom aj fakt, že je trojnásobnou národnou kultúrnou pamiatkou. Okrem samotného chrámu ďalšou národnou kultúrnou pamiatkou sú diela známeho stredovekého rezbára Majstra Pavla z Levoče a diela barokového zlatníka Jána Szilassyho. Okrem obradov je aj pamiatkou, ktorú často navštevujú turisti z rôznych kútov sveta.

Aj v tomto chráme je na sobáše určená sobota, väčšinou popoludní vzhľadom na doobedňajšie prehliadky pre turistov. Podľa slov kompetentných nevylučuje sa sobáš ani iný deň okrem piatku – vtedy je deň pokánia. Vo výnimočných prípadoch – keď po sobáši nenasleduje svadobná hodina – je možné zosobášiť pár aj v piatok.

Najkrajšie sobášne miesta v Spišskej a okolí? Tieto rozhodne stoja za pozornosť!
10
Galéria
Zdroj: Jozef Brajer
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM