JAB Rôzne

FOTO: Šikovná Spišiačka sa má čím pochváliť. Viktória si vyrába parádne ozdoby

Čas veľkonočných sviatkov sa nezadržateľne blíži a mnohí riešia aj výzdobu svojich domácnosti. Prinášame vám inšpiráciu od šikovnej Spišiačky Viktórie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Šikovná Spišiačka sa má čím pochváliť. Viktória si vyrába parádne ozdoby
18
Galéria
Zdroj: Viktória Galisová

Tak ako k Vianociam aj k Veľkej noci patrí pestrá výzdoba. Domácnosti už o pár dní ožijú rôznymi veľkonočnými dekoráciami, čím navodia atmosféru nielen týchto sviatkov, ale aj jari, ktorej sa mnohí už nevedeli dočkať.

Viktória Galisová z Hrabušíc si rôzne dekoračné predmety nielen na Veľkú noc vyrába sama a to vskutku zaujímavou technikou. Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, všetky veci sú vyrobené z obyčajného papiera. Ako prezradila pre náš portál, papierové pletenie ju zaujalo pred viac ako dvomi rokmi a bol to jej spontánny nápad vyskúšať niečo nové a zároveň si vyrobiť nejakú peknú dekoráciu.

„Chcela som si vyrobiť najmä vlastnú šperkovnicu. To sa mi však nepodarilo, dodnes ju nemám, pretože všetko, čo som vyrobila som väčšinou darovala iným,“ prezradila Viktória svoju motiváciu.

Zdroj: Viktória Galisová

Zaujímala nás aj samotná technika. „Túto techniku nájdete na internete pod pojmom papierové pletenie. Ruličky sa dajú vyrobiť z rôznych druhov papiera, najlepšie sa vyrábajú z novín. Robila som ruličky aj z kancelárskeho papiera, ale časom z toho dosť bolia brušká prstov, keďže nastrihané pásy papiera (približne 6 –10 cm široké – záleží od druhu papiera) navíjame na špajdľu. Tú potom samozrejme nesmieme zabudnúť vytiahnúť,“ zdôraznila.

Aj keď je podľa jej slov toto hobby náročné na čas a trpezlivosť (najdlhšie trvá samotné vyrábanie ruličiek, pretože na jeden výrobok ich niekedy potrebuje aj niekoľko stoviek) hotové výrobky dokážu potešiť nielen ju, ale aj rodinu či kamarátky.

„Najlepšie na tom je, že sa touto technikou dá vyrobiť naozaj čokoľvek. Od rozličných dekoratívnych predmetov, ako napríklad anjelov, vázičiek, vencov, veľkonočných zajacov, či iných postavičiek až po predmety úžitkovej spotreby, ako šperkovnice či košíky, ktoré sa dajú využiť na čokoľvek od šperkov až po bežné veci v domácnosti,“ ozrejmila na záver Viktória.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Parádne diela šikovnej Spišiačky. Krása, aké ozdoby si vyrába
18
Galéria
Zdroj: Viktória Galisová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM