JAB Rôzne

FOTO: Pani Jarmila zo Spišskej sa má čím pochváliť. Vyrába kabelky z papiera

Vyzerajú lákavo a dokážu potešiť ženské oči. Materiál a spôsob ich výroby vás však môžno prekvapí. Pani Jarmila zo Spišskej vyrába kabelky z papiera.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pani Jarmila zo Spišskej sa má čím pochváliť. Vyrába kabelky z papiera
20
Galéria

Nejedná žena má ich niekoľko a predsa jej ich nie je dosť. Reč je o dámskych kabelkách. Kabelky však môžu byť z rôzneho materiálu. Vskutku zaujímavé ručne šije a vymýšľa pani Jarmila Hricišinová zo Spišskej Novej Vsi.

Základ je papier

Ako prezradila pre náš portál, ručné práce sú jej hobby od mladosti a výrobe kabeliek z papiera sa venuje už 5 rokov. „Ide o takzvané ecoist kabelky, spôsob akým sa vyrábajú vznikol v Mexiku, kde väzni vyrábali kabelky z obalov na cukríky, preto je známy aj ako ecoist candy bagg,“ vysvetlila s tým, že aj napriek tomu, že ručné práce miluje, keď videla po prvýkrát, ako sa to robí, nemala chuť sa do toho vôbec pustiť. A to nie pre náročnosť, ale zdĺhavosť výroby. „Nakoniec som však neodolala a celú ma to pohltilo, nakoľko je tu nesmierne množstvo variant a neobmedzená možnosť uplatnenia vlastnej fantázie a tvorivosti,“ prezradila.

Podľa jej slov základom praktickej kabelky je baliaci či novinový papier. Na takzvanú imidžovku postačia aj obaly napríklad z čipsov. „Ja už používam aj iné špeciálne papiere – tlačené v tlačiarenskej firme, aby výrobok mal vyhovujúcu kvalitu podľa mojej predstavy. Papier sa nareže na dieliky a jedna strana sa oblepí nepremokavou fóliou, dá sa použiť aj lepiaca páska. Dieliky sa zložia do pásov zakladaním a jednotlivé pásy sa ručne zošívajú. Veľkosť dielikov či dĺžka pásov a ich počet je východiskom pre tvar a veľkosť výrobku,“ opísala pani Jarmila.

Každá je originál

Ako doplnila, všetko je ručná práca a ručne prišité sú aj ostatné časti kabelky, akými sú rúčky, zips či ušká. Takýmto spôsobom sa dajú vyrobiť malé peňaženky, ale aj veľké nákupné tašky, či praktické kabelky, v ktorých si odnesiete aj menší nákup. Za hotovým výrobkom, ktorý obdivuje nejedna žena, však je aj niekoľko hodín práce. „Stredne veľkú kabelku vyrobím za takých 50 až 60 hodín,“ hovorí šikovná Novovešťanka.

Zaujímalo nás, čo je podľa nej na tomto spôsobe výroby najnáročnejšie a čo pre ňu toto hobby znamená. „Každá časť má svoje -nepresnosť strihania a lepenia sa ukáže pri zošívaní a ukladanie vzoru, výber a ladenie farieb chce tiež svoje. Je to pre mňa neskutočný relax a môj spôsob akejsi psychohygieny.“ Zaujímavosťou týchto kabeliek je aj to, že každá je originál. „Aj keď použijem rovnaký materiál tým, že sú robené ručne, nikdy by som nedokázala rovnako usporiadať dieliky. Takže okrem bielo-čiernej kombinácie neexistujú dve rovnaké,“ uzavrela Jarmila.

Kabelky z papiera od pani Jarmily si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Pozrite si aj vy tie nevšedné kabelky: Jarmila ich vyrába z papiera!
20
Galéria
Zdroj: archív:Jarmila Hricišinová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM