JAB Rôzne

FOTO: Netradičný zážitok priamo v škole. Gymnazisti simulovali testovanie vírusu HIV!

Ako jediný na Slovensku sa môžu pochváliť gymnazisti z Levoče zaujímavým pokusom. Budúci vedci či lekári si v rámci medzinárodného boja proti AIDS a vďaka medzinárodnému projektu Comenius mohli vyskúšať, ako sa určuje vírus HIV v praxi. Uľahčilo im to aj profesionálne vybavenie laboratória.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Netradičný zážitok priamo v škole. Gymnazisti simulovali testovanie vírusu HIV!
Zdroj: Dnes24.sk

Cirkevné gymnázium v Levoči poňalo pondelok veľmi netradične. Žiaci mali pripnuté červené stužky, vyšívali nitkou, hrali sa rôzne tématické hry a v laboratóriu si mohli vyskúšať testovanie vírusu HIV. „Pracujeme na jednom zaujímavom experimente – volá sa to ELISA test, kde sa žiaci učia princíp určovania HIV pozitivity u pacientov,“ vysvetlila nám pani učiteľka Lucia Bizoňová

Žiacki mentori

Zdôraznila však, že test je simulovaný, žiaci nerobia so skutočnou krvou. „Úlohou študentov je pochopiť princíp ELISA testu a jeho uplatnenie v praxi. Je to presne taký test, aký sa deje v rôznych odborných laboratóriách no nerobí sa bežne na stredných školách. Ich úlohou bude zistiť , ktorý fiktívny pacient je pozitívny a ktorý negatívny ,“ povedala Bizoňová.

Podľa jej slov ide hlavne o to, aby študentom zatraktívnili prírodné vedy a ukázali im niečo nové. Pokus okrem nej viedli aj dvaja žiacki mentori z radov študentov gymnázia, ktorí sa vyškolili v Španielsku. Cirkevné gymnázium v Levoči je jedinou školou na Slovensku, ktorá sa zúčastňuje na tomto projekte.

Červená stužka

„Kampaň červená stužka prebieha na našej školy už 8-krát. Pripravili sme aktivity, ktoré sú zamerané na prevenciu HIV ochorenia. Snažíme sa informovať žiakov o probléme, ktorý sa týka hlavne mladých ľudí a zároveň chceme podporiť a vyjadriť solidaritu s ľuďmi, ktorí sú infikovaní ,“ ozrejmila koordinátorka projektu Natália Bajtošová .

O tom, že študentov tento experiment zaujal, sme sa presvedčili podľa ich záujmu aj reakcií. „Tohoto experimentu sa zúčastňujem, lebo sa chystám maturovať z chémie a chcem ďalej pokračovať na medicíne. Je to pre mňa zaujímavé a verím, že aj potrebné do ďalšieho štúdia,“ zdôverila sa Bernadeta.

Aj ďalší študent Adam si myslí, že tento experiment je dôležitý pre jeho ďalšiu kariéru a štúdium. Prváčka Veronika sa zúčastnila takejto akcie prvýkrát „Je to nebezpečný vírus a treba vedieť o ňom čo najviac,“ myslí si Veronika. Tak, ako väčšina jej spolužiakov v laboratóriu uvažuje o ďalšom štúdiu na medicíne.

Zaujímavý experiment študentov gymnázia
14
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM