JAB Rôzne

FOTO a VIDEO: V Spišskej prebehlo slávnostné zažatie pamätníka elektrifikácie

Spišská Nová Ves má nový pamätník. Pri príležitosti 750. výročia mesta bol slávnostne zažatý pamätník elektrifikácie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: V Spišskej prebehlo slávnostné zažatie pamätníka elektrifikácie
9
Galéria

Mesto Spišská Nová Ves patrilo k prvým na Slovensku, ktoré boli elektrifikované. No a ako pripomienku tejto skutočnosti sa naše mesto rozhodlo postaviť pamätník. Na ten bola ešte v roku 2015 vyhlásená verejná zbierka.

A spomínaný pamätník je už na svete. Slávnostný akt jeho zažínania sa uskutočnil pri príležitosti 750. výročia mesta vo štvrtok 18. októbra vo večerných hodinách v blízkosti cirkevného gymnázia.

Zdroj: Dnes24.sk

„V roku 1894 obyvatelia Spišskej odvážne inštalovali verejné osvetlenie a chceme si to pripomenúť aj takýmto pamätníkom, ktorý má byť zároveň poctou významného rodu Münnich. Ten sa o elektrifikáciu a rozvoj mesta významne pričinil,“ povedal pre náš portál riaditeľ Mestského kultúrneho centra v Spišskej Novej Vsi a autor pamätníka, Emil Labaj.

Kontrast a súlad nového a starého

Elektrifikácia je podľa jeho slov ťažká téma pre výtvarníka, preto zvolil dielo jednoduché, abstraktné, ktoré zachytáva kontrast a súlad starého a nového, jednak čo sa týka tvorby aj technológie.

„Základom je storočný stĺp – ktorý sa ako jediný zachoval práve v blízkosti cirkevného gymnázia – spojený s modernejšou plastikou, ktorá bude osvetlená LED technológiou. Ako materiál som si zvolil spišský travertín, typický pre Spiš, keďže aj celé námestie predtým bolo vydláždené práve travertínom,“ opísal svoje dielo.

Ako doplnil, verejnou zbierkou bolo vyzbieraných 5000 eur, ktoré boli použité na sprevádzkovanie pamätníka. Slávnostné zažínanie prebiehalo za účasti predstaviteľov mesta ako aj speváckeho zboru Cantus Villa Nova, ktorý zaspieval pesničku, počas ktorej sa pamätník rozsvietil.

Z histórie

Prvý pokus o osvetlenie spišskonovoveského námestia sa udial v noci z 1. na 2. decembra 1894. Šiesteho decembra svietili elektrickou energiou na Hlavnej ulici a v kasíne. Mesto prevzalo práce 21. decembra 1894. V rovnakom roku ako naše mesto bola postupne elektrifikovaná aj Praha. Mnohé hlavné mestá Európy však boli elektricky osvetlené až neskôr.

Spišská Nová Ves predbehla aj Bratislavu, ktorá bola elektrifikovaná až šesť rokov po nej. V roku 1918 boli elektrickou energiou zásobované len dve percentá miest a obcí. To znamená, že mesto Spišská Nová Ves tento významný vynález využívalo už celých 24 rokov skôr.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

V OBRAZOCH: V Spišskej stojí nový pamätník a je naozaj zaujímavý
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM