JAB Rôzne

FOTO a VIDEO: Psíkom v spišskonovoveskom útulku pribudlo dvadsať nových búd

Dvadsať nových zateplených búd pribudlo v Stanici pre odchyt túlavých zvierat v Spišskej Novej Vsi. Tie vyrobili študenti SOŠ drevárskej.

Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 18. decembra sa uskutočnilo oficiálne odovzdanie 20 kusov zateplených búd pre tunajšiu Stanicu pre odchyt túlavých zvierat a mestský útulok. Vďaka pomoci viacerým zainteresovaným budú mať psíky v zime dôstojné podmienky na prežitie.

Búdy vyrobili študenti

Na tomto projekte sa nezištne podieľali študenti a pedagógovia Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi, ktorí vyrobili 20 kusov zateplených búdok, drevo poskytli Lesy mesta Spišská Nová Ves a materiál na zateplenie štedrí podnikatelia zo Spišskej Novej Vsi.

„Dôkazom, že nezištnosť a pomoc sú aktuálne aj v našom meste, je tento fantastický projekt, na realizácii ktorého sa sponzorsky podieľalo viacero subjektov. Ďakujem vedeniu mesta, Lesom mesta SNV, pedagógom a študentom tunajšej SOŠ drevárskej, a taktiež ďalším sponzorom, ktorí poskytli materiál potrebný na zateplenie,“ uviedla Daniela Dzurňáková, zodpovedný pracovník SPOTZ a mestského útulku.

„Boli sme oslovený mestom či sme ochotní zapojiť sa do tohto projektu a keďže mi si veľmi vážime spoluprácu s mestom, ktorá bola, je a verím, že aj bude na vysokej úrovni tak sme sa rozhodli, že sa zapojíme," povedal riaditeľ drevárskej školy Vladimír Jančík.

Ako doplnil zateplené búdy vyrábali žiaci na odbornom výcviku spolu s pedagógmi. Výroba trvala asi dva mesiace. „Sme radi, že si to žiaci mohli vyskúšať lebo takto sa veľa naučia. My by sme však boli najradšej, keby sme takéto búdy nemuseli vyrábať a takéto útulky by na Slovensku nemuseli byť ,“ uzavrel riaditeľ drevárky.

Nielen útulok

Ako priblížil primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik útulok má tri funkcie. Okrem mestského útulku, slúži aj ako karanténna stanica či stanica pre odchyt túlavých zvierat. „V tejto chvíli sme nútený žiaľ vypovedať niektoré zmluvy, ktoré sme mali s okolitými obcami pretože kapacitne v tejto chvíli nie sme schopný zabezpečovať pre obce služby odchytu ale ja verím, že sa to postupne vybuduje to takej požadovanej úrovne, aby sme vedeli aj tieto veci vrátiť do pôvodných koľají," ozrejmil primátor.

Plány sú veľké aj do budúcna. Podľa slov D. Dzruňákovej sa v budúcom roku pripravuje kastračná akcia spojená s osvetovým programom pre detičky„V súčasnej dobe, okrem iného, pracujeme na monitorovaní okolitých častí mesta s problematikou túlavých psov. Jedná sa o jedincov, ktorí existujú, sú súčasťou našej spoločnosti, ale reálne nikde nefigurujú. Zisťujeme odkiaľ prišli, aký je ich pôvod, prečo sú tu medzi nami, resp. aký je dôvod vzniku tejto situácie. Našou snahou je systematické podchytenie danej situácie a funkčné riešenie problému v súlade s platnou legislatívou – etologickými potrebami daných jedincov – etickými a morálnymi zásadami,“ dodala na záver Daniela Dzurňáková s tým, že v útulku sa momentálne nachádza 27 psíkov.

Zábery z odovzdávania psích búd nájdete aj v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Do mestského útulku pribudlo 20 zateplených búd
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM