Kultúra

Festival francúzskeho filmu v Spišskej: Vyberte si už teraz, na čo skočíte

Komédia, autobiografia či dráma.V Spišskej Novej Vsi si prídu na svoje milovníci francúzskych filmov. Tieto snímky sú pripravené v rámci festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Festival francúzskeho filmu v Spišskej: Vyberte si už teraz, na čo skočíte
Zdroj: TASR

Už piaty ročník festivalu francúzskeho filmu 2018 pod názvom Crème de la Crème si môžeme vychutnať onedlho aj v Spišskej Novej Vsi. Na milovníkov kvalitných filmov čaká šesť titulov rozdelených na dve časti. Prvú trojicu filmov otvorí vo štvrtok 22. marca autobiografický film Rodin. Druhú trojicu si budete môcť vychutnať od 3. apríla. Prinášame vám zoznam filmov, ktoré v rámci festivalu bude premietať kino Mier.

RODIN

22. marca 2018 o 19:00

V roku 1880 získava Auguste Rodin svoju prvú štátnu zákazku: Bránu pekiel. Následne spoznáva mladú, nadanú žiačku Camille Claudel, ktorá sa najprv stáva jeho asistentkou a neskôr i milenkou. Snímka Jacquesa Doillona portrétuje Rodina ako senzualistu, pre ktorého je proces tvorby hlboko sexuálnym zážitkom. FRA / BEL, Francúzština / titulky, autobiografický, 120 min., MP – 15.

NIEKTO TO RÁD ZAHALENÉ

23. marca 2018 o 19:00

Armand a Leila, študenti politológie, sú mladý pár. Majú v úmysle odísť do New Yorku . Keď sa však Leilin starší brat Mahmoud vráti z dlhodobého pobytu v Jemene, ktorý ho radikálne zmenil, postaví sa proti ľúbostnému vzťahu svojej sestry a rozhodne sa, že mladý pár za každú cenu rozdelí. Francúzsko, komédia, MP-15, 88 min. titulky.

GAUGUIN

24. marca 2018 o 19:00

Nekompromisný vizionár Paul Gauguin opustí Paríž, rodinu i priateľov a v roku 1891 sa usadí na exotickom ostrove Tahiti, aby tu v divokej a nepoškvrnenej prírode načerpal inšpiráciu pre svoje obrazy. Zdanlivý raj sa ale mení na miesto samoty a chudoby, na ktorom Paul zápasí s podlomeným zdravím, odmietnutím i pochybnosťami. Ale taktiež sa tu stretne s krásnou domorodkyňou Tehurou, ktorá sa stane jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, pritom však meditatívnou sondou do duše vášnivého a problematického génia… Fran., autobiografický, 102 min., MP-15,Francúzština,/ titulky.

OBÁVANÝ

3. apríla 2018 o 19:00

Jean-Luc Godard, popredný režisér svojej generácie, nakrúca film Číňanka so sedemnásťročnou Anne Wiazemsky – ženou, ktorú miluje a s ktorou sa neskôr ožení. Sú šťastní a zamilovaní, avšak kritika filmu u Godarda vyvolá hlboké pochybnosti. Kríza, ktorou Jean-Luc prechádza, ho zásadne mení… atobiografická dráma/ komédia, FRA, Francúzština, titulky, 107 min., MP –15.

ISMAELOVE PRÍZRAKY

4. apríla 2018 o 19:00

Ismael je filmový režisér, ktorý sám o sebe prehlasuje, že je vdovec. Oženil sa s dvadsaťročnou Carlottou, ktorá však niekoľko rokov nato záhadne bez stopy zmizla. Dvadsať rokov po tom, čo zmizla jeho žena, stretáva na večierku astrofyzičku Sylviu, s ktorou sa po rokoch samoty zblíži a nadviaže harmonický vzťah. Ale zatiaľ , čo spolu trávia pokojné dni v dome na pláži, osud si prichystá zlomyseľnú zápletku. Náhle sa totiž objaví žena, ktorá tvrdí, že je Ismaelovou zmiznutou ženou. FRA, dráma, Francúzština, titulky, 114 min., MP – 15.

MÔJ SYN

5. apríla 2018 o 19:00

Julien je celkom pohltený svojou prácou, ktorá ho núti často cestovať. Neustále odchody zapríčinili pred niekoľkými rokmi rozpad jeho manželstva. Raz, keď je znovu na chvíľu doma, nájde na odkazovači správu od svojej bývalej ženy – s plačom mu oznamuje, že sa im počas školského výletu v horách stratil jediný syn. FRA / BEL., dráma, 84 min., titulky, MP-15.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM