Kultúra

Fašiangové obdobie vrcholí... A aha, čo sa chystá neďaleko nášho mesta

Milovníci tradícii si prídu na svoju už onedlho v obci Slatvina. Chystá sa tam pekné podujatie, na ktorom vystúpi niekoľko folklórnych skupín.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangové obdobie vrcholí... A aha, čo sa chystá neďaleko nášho mesta
Zdroj: TASR

Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi v spolupráci s obcou Slatvina pripravuje regionálnu prehliadku predveľkonočných, veľkonočných zvykov a obyčajov.

Podujatie s názvom „Ty vodičko čista“ sa uskutoční 2. marca 2019 o 14.00 hod. v kultúrnom dome v Slatvine.

Po vianočných sviatkoch a po Troch kráľoch, je tu obdobie fašiangov. Fašiangové obchôdzky a zábavy vrcholili na spoločnej veselici v krčme, kde sa z naturálií zozbieraných po celej dedine vystrojila hostina spojená s tancovačkou a o polnoci sa pochovávala basa.

„Akt pochovania basy symbolizoval, že hudobné nástroje zmĺknu, zábava sa končí, nastáva obdobie pôstu a ľudia sa majú ponoriť viac do seba,“ pripomínajú tradície kompetentní.

Radosť, zábavu a pohostinnosť prinesie 6 folklórnych skupín z okresu Spišská Nová Ves a Gelnica s programovými číslami zachytávajúce zvyky a obyčaje od fašiangov až po Veľkú noc.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Dobrá nálada vládla aj v sobotu v susedných Smižanoch. V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z fašiangovej zabíjačky.

Veľká FOTOGALÉRIA: Smižany zažili fašiangovú zabíjačku
36
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM