Dominika Pacigová Rôzne

Eva Garstková uchováva ľudové tradície: Jej kroje poznajú vo viacerých regiónoch

Jednou z najvýraznejších súčastí ľudovej kultúry je kroj, ktorý v sebe ukrýva hodnotu originálnosti i adresnosti.

Ilustračný obrázok k článku Eva Garstková uchováva ľudové tradície: Jej kroje poznajú vo viacerých regiónoch
9
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Krojárku Evu Garstkovú poznajú najmä tí, ktorí uznávajú ľudové tradície spojené s folklórom. Výroba ľudových odevov a ich súčastí si vyžaduje nielen šikovné ruky, cit pre detaily, ale aj znalosť slovenských tradícií.

Začiatky spája s detstvom

Šiť začala počas základnej školy. Základy ručných prác, ktoré zúročuje pri výrobe krojov, získala doma. „Ani mamka, ani babka nikdy nesedeli so založenými rukami. Nastala situácia, že toto remeslo nemal kto robiť a začala som sa mu venovať. Postupne ma oslovovali folklórne súbory. Objednávky sa začali nabaľovať,“ prezradila kežmarská krojárka.

Všetkým chce vyjsť v ústrety. Vždy sa snaží vyrobiť to, čo si ľudia i folklórne súbory vyžadujú. „Pracujem na objednávky. Šijem najmä pre Zamagurie či Ždiar. Okrem toho som šila napríklad pre Piešťany. Závisí to od toho, kto ma osloví,“ vysvetlila s tým, že pre zamagurské kroje sú typické tkané okrovky, ktoré sa tkajú na krosnách.

Zdroj: Dnes24.sk

Ide o náročný proces

Nové inšpirácie nehľadá. Chce, aby sa zachovali tradície a kroje ostali originálnymi. Výroba ľudových odevov a ich súčastí je náročným procesom. „Či už ide o vyšívané, tkané alebo šité časti kroja, na hodiny sa to vyrátať nedá,“ skonštatovala.

Konkurenciu na trhu nevníma. „Ak ľudia vyskúšajú to, čo je kvalitné, vracajú sa. Je to veľmi náročná práca. Čím by nás bolo viac, tým by to bolo lepšie. Kto by sa tomuto remeslu chcel priučiť, nie je problém,“ uzavrela Eva Garstková s tým, že verí, že dcéra bude jej nasledovníčkou.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM