Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré miluje každý východniar
Keď ste hladní a navyše východniar, nasledujúce riadky pre istotu zvážte... :). Patriť totiž budú výberu jedlám, ktorým obvykle nevie odolať žiadny východniar a ktoré sú tými najlepšími predstaviteľmi typickej východniarskej kuchyne.
Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré miluje každý východniar
Keď ste hladní a navyše východniar, nasledujúce riadky pre istotu zvážte... :). Patriť totiž budú výberu jedlám, ktorým obvykle nevie odolať žiadny východniar a ktoré sú tými najlepšími predstaviteľmi typickej východniarskej kuchyne.
Dá sa povedať, že väčšina jedál je v celej krajine rovnaká. Napriek tomu sú kuchyne jednotlivých kútov Slovenska ovplyvnené poľnohospodárstvom či okolitými krajinami. Na východe je napríklad cítiť vplyv rusínskej kuchyne.
Vybrali sme pre vás 5 typických jedál, ktoré môžeme kľudne považovať za vlajkové lode východniarskej kuchyne a ktoré celkom určite miluje každý východniar. Na čo z nasledujúceho výberu máte najväčšiu chuť? :)
Holúbky
Práve pri tomto obľúbenom jedle, ktoré nechýba na žiadnej východniarskej hostine (väčšinou ako posledné jedlo), je vidieť vplyv rusínskej kuchyne. Holúbky sú plnené kapustné listy, mletým mäsom i ryžou.
Hubová máčanka
Východniarska pochúťka, ktorá sa pripravuje z húb, vody z kyslej kapusty a smotany, takže je robená na kyslý spôsob. Podávať sa môže s pečivom ako je chlieb, ale napríklad i s knedľou. Máčanky majú na východe mnoho podôb, je preto dosť možné, že recept poznáte s nejednou obmenou.
Tatarčané pirohy
Pirohy sa dajú síce považovať i za jedno z typických slovenských jedál, no najväčšmi sú rozšírené práve na východnom Slovensku. Dvojnásobne to platí pre tatarčané pirohy. Na rozdiel od tých klasických, cesto tatarčaných sa vyrába kombináciou pšeničnej hladkej múky a pohánkovej múky. Plnené môžu byť byť čímkoľvek- zemiakmi, tvarohom, lekvárom…
Bobaľky
Túto pochúťku si väčšina východniarov spojí pravdepodobne ihneď s Vianocami. Bobaľky nechýbajú na väčšine štedrovečerných stolov u nás na východe. Tieto opekance z kysnutého cesta sa v poväčšine domácnosti podávajú s makom.
Lokše na kyslom mlieku
A na záver tu máme lokše, ktorú sú síce všade, ale tie na kyslom mlieku, to je predovšetkým špecialita na východe. Teda jedná sa o lokše, na ktoré nepoužijete ani jeden zemiak. Hlavnými ingredienciami sú hladká múka, kyslé mlieko či sóda bikarbóna. Na pohľad sú hrubšie ako tie klasické.
foto: ilustračné
- Spišskonovoveský okres od pondelka: Stále svietime na červeno, čo môžeme a čo nie?
- Spišiaci to DOKÁZALI! Po 11 sezónach si zahrajú najvyššiu súťaž, FOTO
- Konečne! Do novoveských ulíc sa vráti život: Čo všetko sa bude otvárať?
- Okres Spišská v COVID štatistikách: Koľko nových prípadov pribudlo za 7 dní?
- Spišskonovoveská zoo otvára: Tešiť sa môžeme aj na úplne nové zvieratá
- Chvíle plné hrôzy v známej osade: Chlapček (2) spadol do potoka, vytiahli ho v bezvedomí!
- COVID-19 a Spišskonovoveský okres v číslach za 7 dní: Prípadov je viac ako pred týždňom
- Výnimočný počin Spišského divadla: Slovenská premiéra Búračky ONLINE
- Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Spišskej si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
- Čakajú nás dlhé týždne obmedzení: Dokedy sa bude opravovať Duklianska ulica?
- Rodáka Matoviča v Trnave len tak neodzdravia: TAKÚTO podporu má doma
- Má minister obrany modrú knižku? Naď posiela tvrdý odkaz
- VLAKY do Chorvátska vás už budúci mesiac odvezú na dovolenku: Stačí pár eur a ste pri MORI!
- Prišiel vám TAKÝTO email? Nenechajte sa nachytať, varuje Slovenská pošta
- Netešte sa príliš! Tretia vlna pandémie príde. Aká bude?
- Tesco uvádza absolútnu novinku: Prvý automat na vrátenie plastových fliaš a plechoviek!
- Čaputová bije na poplach! Chudoba už hrozí aj živnostníkom a malým podnikateľom
- SVET O SLOVENSKU: Originálna výhovorka opitého šoféra. Môže fungovať?
- Fico sa pustil do Kolíkovej: Má firmu, čo okráda! Čo na to ministerka?
- SVET O SLOVENSKU: Hegera už porovnávajú s Pellegrinim. Budú mať rovnaký osud?