Miroslav Pomajdík Rôzne

Ernest Valko by sa dožil 60 rokov: Takto sa z rodnej Spišskej vypracoval až na elitného právnika

Ernest Valko sa narodil 10. augusta 1953 v Spišskej Novej Vsi. Jeho otec bol právnik, čo ho do značnej miery výrazne ovplyvnilo, no zo začiatku to nebolo až také jednoznačné. Špecializoval sa na ústavné a obchodné právo. Jeho životná púť sa skončila 8. 11. 2010, keď bol zavraždený vo svojej vile.

Ilustračný obrázok k článku Ernest Valko by sa dožil 60 rokov: Takto sa z rodnej Spišskej vypracoval až na elitného právnika
Zdroj: TASR

V sobotu 10. augusta 2013 by sa dožil okrúhleho jubilea 60 rokov.

O jeho povolaní rozhodla alergia

Valko začal študovať na vysokej škole chémiu, no štúdium musel kvôli alergii na niektoré druhy chemikálii ukončiť. Od tejto doby sa jeho život točil okolo práva. V roku 1972 nastúpil opäť na vysokú školu, no chémiu vystriedalo právo. Stal sa študentom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a v roku 1977 aj štúdium úspešne ukončil a v roku 1979 zložil aj rigoróznu skúšku a stal sa doktorom práv.

Nastúpil na miesto podnikového právnika vo viacerých inštitúciách napr. Vodohospodárske stavby, Ľahké stavebné hmoty. Neskôr si urobil postgraduál na Vysokej škole ekonomickej a na Právnickej fakulte z hospodárskeho práva. Určitú dobu zastával funkciu obchodného námestníka v bratislavskej Kablovke a pôsobil aj v arbitráži.

Po novembri 89 pomáhal VPN

Valko sa podieľal na nových zmenách po páde socializmu, pomáhal VPN v ich právnickej poradni, za čo ho v roku 1990 na oplátku kooptovali za poslanca Federálneho zhromaždenia (FZ) Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Stal sa podpredsedom Snemovne ľudu (SĽ) FZ ČSFR a od 31. januára do 31. decembra 1992 bol predsedom Ústavného súdu ČSFR.

Stál pri vzniku listiny Základných práv a slobôd či Obchodného zákonníka a bol aj koordinátorom prvého návrhu slovenskej ústavy po roku 1989 v podmienkach federácie, no pre rozpad ČSFR ju nestihli uviesť do života.

Právny poradca politickej strany SDK

Od roku 1993 sa venoval advokátskej práci a v politike zastával vždy pravicové názory, čo bolo aj jedným z faktorov, že sa v roku 1998 stal právnym poradcom Slovenskej demokratickej koalície (SDK). V auguste toho roku zastupoval Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) v súdnom spore o subjektivitu SDK pre septembrové parlamentné voľby 1998. Bol tiež právnym poradcom Fondu národného majetku (FNM) SR. Zastupoval aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v súdnom spore o takzvané Duckého zmenky.

Vo svojom živote žal veľké úspechy, jeho životnú púť však nečakane ukončila šokujúca streľba. Ernesta Valka objavili mŕtveho 8. novembra 2010 o 22:45 v jeho dome v Limbachu dcéra a bývalá manželka. Usmrtený bol strelnou zbraňou. Vyšetrovanie kauzy vraždy právnika Ernesta Valka nie je stále ukončené.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM