Miroslav Pomajdík Správy

Emotívne zasadnutie: Košickí poslanci odmietli ťažbu uránu v lokalite Jahodná

Košice včera zažili riadne búrlivé zasadanie Mestského zastupiteľstva, na ktorom sa nakoniec rozhodlo o nepovolení ťažby uránu v lokalite Jahodná. Prítomný bol aj minister životného prostredia Peter Žiga a zhruba sto ekologických aktivistov spolu so zástancami geologického prieskumu.

Ilustračný obrázok k článku Emotívne zasadnutie: Košickí poslanci odmietli ťažbu uránu v lokalite Jahodná
Zdroj: TASR

Vystúpenie primátora

Mestskí poslanci pôvodne nemali v pláne rokovať o ťažbe, no samotný primátor Richard Raši podal návrh na rozšírenie rokovania o spomínaný bod. „Intenzívne vnímam, že ťažba uránu v tejto lokalite je verejnosťou vnímaná ako vysoko riziková a prevažujú obavy z negatívnych dôsledkov ťažby uránu v tesnej blízkosti nášho mesta. Preto považujem za mimoriadne dôležité a nevyhnutné, aby sme sa vrátili k tejto spoločensky závažnej téme a znova k nej zaujali zásadný postoj napriek platnému uzneseniu Mestského zastupiteľstva v Košiciach z roku 2006, ktorým mestskí poslanci odmietli ťažbu uránu pri Košiciach,“ povedal Raši.

Priebeh zasadnutia

Počas zasadania vystúpilo niekoľko rečníkov. Každé vystúpenie bolo sprevádzané búrlivými hlasovými prejavmi zhromaždených strán. Za ekologickú obec hovoril Karol Labaš, ktorý navrhol uvaliť na Jahodnú 50– ročné moratórium na ťažbu uránu a rázne odmietol akékoľvek snahy povoliť ťažbu. S obhajobou za povolenie geologického prieskumu postupne vyšiel Jozef Badár z Baníckeho spolku Spiš, Boris Bartalský riaditeľ ťažobnej spoločnosti Ludvika Energy a Maroš Havran, ktorý je hovorcom ťažobnej spoločnosti a zástupcom občianskeho združenia pacientov s chronickou leukémiou.

Postoj ministra Žigu

Minister Žiga sa jednoznačne vyslovil proti ťažbe uránu : "Hovorím to ako Košičan, aj ako minister, s ťažbou uránu v tejto lokalite nesúhlasím a urobím všetko, čo je v mojich možnostiach, aby som jej zamedzil.“ Upozornil však, že zastavením geologického prieskumu, ktorý je povolený do roku 2015, by sa Košice mohli dostať do komplikovanej situácie. „Kto je však proti geologickému prieskumu, žiada, aby mesto vrátilo 20 až 30 miliónov spoločnosti, ktorá prieskum robí,“ povedal Žiga. Reagoval tak na snahy zastaviť aj samotný geologický prieskum, ktorý pokračuje aj v týchto chvíľach.

Spoločnosť si podľa neho v tejto veci plní svoje záväzky, ktoré jej určuje zákon. Po ukončení prieskumu predloží správu o stave zásob v danej lokalite. Ak by sa však pristúpilo k zastaveniu prieskumu bez opory v zákone, hrozilo by vymáhanie investovaných prostriedkov na súde. Riaditeľ Greenpeacu Juraj Rizman so samotným prebiehajúcim prieskumom problém nemá.

Košice sa vyslovili proti ťažbe

Následné hlasovanie dopadlo v neprospech ťažby uránu. Zastupiteľstvo poverilo primátora vytvorením odbornej pracovnej skupiny, ktorá by začala skúmať prípadnú škodlivosť geologického prieskumu na životné prostredie. Mestskí poslanci uložili primátorovi tiež povinnosť, aby dal spracovať právnu analýzu na možnosť zastavenia geologického prieskumu, ktoré by z právneho a finančného hľadiska nijak nepoškodilo mesto a jeho obyvateľov.

Rozhodnutie košických poslancov potešilo aj hnutie Greenpeace. „Sme radi, že mestské zastupiteľstvo Košíc opäť veľmi jednoznačne potvrdilo, že stojí na strane občanov a nie banskej spoločnosti,“ povedal riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM