Marián Handzuš Kultúra

EĽRO v Kežmarku už tento víkend, ožije aj hrad

Počas nadchádzajúceho ročníka festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý bude v Kežmarku už tento víkend (13. - 15. 7.), pripravili na Kežmarskom hrade množstvo sprievodných podujatí. Okrem iného sa môžu návštevníci tešiť aj na divadelné a šermi

„Celý hrad aj nádvorie bude žiť bohatým programom. Na nádvorí okrem cechu pekárov a mlynárov a našich pekárenských firiem bude aj kultúrny program, budú tam aj šachové figúrky, takže si budú môcť návštevníci zahrať šachový turnaj. Nebude chýbať ani naša veštica a bylinkárka,“ konkretizovala riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. V interiéri hradu sa budú odohrávať rozprávky, prvé divadelné predstavenie sa začne v sobotu o 9. h a hrať budú herci dovtedy, kým bude záujem.
**
„Vo večerných hodinách tu budú divadelné predstavenia Krvavé dejiny, tento rok už desiate s podtitulom Pomýlené osudy, osudové omyly. Každý rok je o ne veľký záujem. Tento rok sa bude divadelný príbeh zameriavať na postavu Alberta Laskyho a jeho manželku Beatu Lasky,“ **dodala Cintuľová. Príbeh bude veľmi zaujímavý, pútavý, v niektorých miestach strašidelný, ale aj vtipný. Návštevníci si budú môcť v rámci predstavení vypočuť aj autorské pesničky Róberta Makovického.

** „Režisér predstavenia Marcel Hanáček celý dej koncipoval tak, aby Alberta Laskyho predstavil nielen ako zlého človeka, ktorý dal zamurovať svoju manželku do hladomorne, ale snažil sa poukázať na rozdielnosť pováh i myslenia Alberta a jeho o 20 rokov staršej manželky,“** vysvetlila riaditeľka múzea. Večerné predstavenia sa začnú už vo štvrtok (12. 7.) o 21. h a budú spojené s prehliadkou hradu. Vstupy budú každých 15 minút, samotné prestavenie trvá 80 minút. „**Tým návštevníkom, ktorí nemajú záujem o takúto prehliadku hradu, ponúkame možnosť v piatok si pozrieť klasickú prehliadku vrátane našej expozície automobilových a motocyklových veteránov,“ **dodala Cintuľová, ktorá verí, že každý návštevník si počas festivalu príde na svoje.

poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM