Rôzne

Dramatický príbeh z pôrodnice: Exkluzívna spoveď nemocničného personálu

Narodenie každého dieťatka je pre rodičov výnimočná udalosť. Sú však aj také prípady, na ktoré dlho spomína aj personál spišskonovoveskej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Dramatický príbeh z pôrodnice: Exkluzívna spoveď nemocničného personálu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Narodenie každého dieťatka je pre mamičku veľmi silný citový zážitok. Niekedy sa však stávajú prípady, kedy pôrodom mamičky žije aj celý personál nemocnice. Jeden taký sa odohral aj v tej spišskonovoveskej.

Šťastní rodičia aj personál

Ako si zaspomínali vedúca pôrodná asistentka Katarína Kurtová, s manažérkou dennej zmeny Ivanou Kukurovou na jeden minuloročný prípad určite nezabudnú. Pacientka sa podľa ich slov po veľmi ťažkej životnej skúsenosti, keď v predchádzajúcom tehotenstve prišla o vytúžené donosené bábätko, rozhodla to ďalšie priviesť na svet v spišskonovoveskej pôrodnici, hoci bola z iného okresu.

Ako doplnili z pôrodnice, celú prvú dobu pôrodnú sprevádzal pacientku a jej manžela veľký strach a obavy o bábätko, aj napriek tomu, že všetko bolo po celý čas v poriadku. Pôrodné asistentky a lekári k nej pristupovali veľmi empaticky a psychicky ich podporovali, aby túto náročnú fázu pôrodu zvládli čo najlepšie.

„Napriek všetkej snahe personálu sa druhá doba pôrodná nečakane skomplikovala a lekár musel pristúpiť k operačnému vedeniu pôrodu. Mamičke sa však napriek komplikáciám narodil zdravý chlapček a nielen šťastní rodičia, ale aj samotný personál sa tešil, že všetko dobre dopadlo,“ zaspomínali si.

Ročný nárast pôrodov

Len pre zaujímavosť, v spišskonovoveskej nemocnici sa na svet minulý rok vypýtalo 787 chlapcov a dievčat 685. Celkový počet narodených detí v roku 2019 bol zatiaľ rekordný.

„Opakovaný ročný nárast pôrodov podľa nás vznikol vďaka pozitívnej reklame spokojných mamičiek, ktoré u nás už rodili, a to aj z iných okresov. V našej pôrodnici dbáme na individuálny a empatický prístup, rešpektujeme pôrodné plány a veľkou výhodou je aj možnosť, aby otecko sprevádzal mamičku počas celej hospitalizácie, teda nielen počas pôrodu. Týmto všetkým sa snažíme v našej pôrodnici vytvoriť rodinné prostredie pod dohľadom vysoko odborného per­sonálu. Dobré referencie a návrat rodičiek nás utvrdzujú v tom, že to robíme správne,“ vyjadril sa primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Štefan Novysedlák.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM